Ο Οσμάρ Μασάδο έχει γενέθλια σήμερα. Γίνεται 67 ετών. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες τα μαλλιά του άσπρισαν σαν μπαμπάκι και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια του είναι πια μόνιμοι. Η ημερομηνία γέννησής του θεωρείται πλέον κατάρα. Με λίγες ώρες διαφορά ταυτίστηκε με το δυνατότερο χτύπημα της μοίρας, καθώς πέρυσι ξημερώματα τέτοιας μέρας, του μεταφέρθηκαν τα κακά μαντάτα για τον γιο του Φιλίπε, 32 ετών. Ηταν μεταξύ των 71 θυμάτων της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας που χτύπησε τον αθλητισμό της Λατινικής Αμερικής. Η βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένσε ξεκληρίστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2016 όταν το αεροσκάφος που είχε ναυλώσει από την εταιρεία LaMia για το ταξίδι από τη Σάντα Κρους ντε λας Σιέρας για το αεροδρόμιο JM Κόρντοβα της Κολομβίας δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, γιατί έμεινε από καύσιμα.
Το αεροσκάφος προσέκρουσε στον λόφο Σέρο Ελ Γκόρντο που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο.
Από τους 77 επιβαίνοντες διεσώθησαν μόλις έξι, ανάμεσά τους και τρεις ποδοσφαιριστές της «Σάπε». Ο Αλαν Ρουσέλ ήταν ο πρώτος παίκτης που βρέθηκε από τους διασώστες. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν και τελευταίος ο αμυντικός Ελιο «Νέτο» Ζαμπιέρ.
Οι ειδικοί λένε πως η επιβίωση από τέτοιο αεροπορικό δυστύχημα μοιάζει με νεκρανάσταση.
Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες μετά, οι τρεις επιβιώσαντες ποδοσφαιριστές της «Σάπε» παλεύουν με τους εφιάλτες τους και τις μνήμες των αδικοχαμένων συμπαικτών τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
Οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι του Τζάκσον Φόλμαν στο νοσοκομείο San Vicente Rionegro στην Κολομβία και τον Φεβρουάριο άρχισε να μαθαίνει να περπατά με το προσθετικό μέλος.
«Προσπαθώ να εξοικειωθώ με το νέο μου σώμα και ελπίζω να προσαρμοστώ γρήγορα. Ποιος ξέρει, ίσως να βρίσκομαι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες σε μερικά χρόνια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω και πρώτα απ’ όλα να μάθω τα πάντα για τη νέα κατάσταση που βρίσκομαι», ομολογεί ο Φόλμαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Veja».
Οι δεσμοί με τη Σαπεκοένσε εξακολουθούν να είναι ισχυροί. Εχει αναλάβει ρόλο πρεσβευτή του συλλόγου και δίνει διαλέξεις για τη δραματική εμπειρία του. Παντρεύτηκε επίσης την αγαπημένη του Αντρέσα Περκόφσκι και περιστασιακά εμφανίζεται στην τηλεόραση ως σχολιαστής.
Ο Νέτο έδωσε τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και τα κατάφερε περίφημα. Ηταν ο τελευταίος που βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία, κάτω από τη διαλυμένη άτρακτο του αεροσκάφους. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στο στήθος και στο κεφάλι.
Τον Ιανουάριο άρχισε να περπατά με τις δικές του δυνάμεις και σύντομα ανακάλυψε πως μπορεί να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Στην πρώτη συγκέντρωση της «Σάπε» ενόψει της προετοιμασίας της ομάδας για τη νέα περίοδο, ο Νέτο παρουσιάστηκε στα αποδυτήρια με πατερίτσες στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους νέους συμπαίκτες του.
Ο Νέτο δεν έχει καταφέρει ακόμα να παίξει ποδόσφαιρο και υπολογίζεται πως θα το κάνει την επόμενη περίοδο. Ωστόσο στην περίοδο της ανάρρωσής του έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μπορώ να πιστέψω στο αύριο», στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως εκτός από το ποδόσφαιρο υπάρχουν κι άλλα σπουδαία πράγματα στη ζωή.
Επαιξε ξανά
Ο Αλαν Ρουσέλ αποτελεί το σύμβολο της τραγωδίας της Σαπεκοένσε. Υποβλήθηκε σε δύο χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη κινδυνεύοντας να μείνει παραπληγικός. Πάλεψε όμως και κατάφερε να επιστρέψει στην ενεργό δράση.
Στις 7 Αυγούστου ο Ρουσέλ έπαιξε με τη φανέλα της «Σάπε» εναντίον της Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι για το τρόπαιο Τζοάν Καμπέρ. Ο Ρουσέλ αγωνίστηκε 36 λεπτά και όταν αντικαταστάθηκε αποθεώθηκε από τους φιλάθλους.
Τρεις διαφορετικές ιστορίες που ξεπήδησαν από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της LaMia, που συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο.