Η Ευρώπη περιμένει με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο. Αυτό είναι το επιχείρημα και της Μέρκελ, η οποία πιέζει να επιταχυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, κατά προτίμηση ένας «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες που θα διασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση.
Υπάρχει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο η προσμονή μιας ικανής διαχειριστικά Γερμανίας, είπε η καγκελάριος και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU χθες στο Βερολίνο. «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε πιεστικά ζητήματα» πρόσθεσε. Σ’ αυτά ανήκουν οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην ΟΝΕ και την ΕΕ στο σύνολό της. «Η Γερμανία πρέπει να πάρει θέση», τόνισε η καγκελάριος, «το παράθυρο χρόνου θα κλείσει με τις ευρωεκλογές του 2019».
Η Μέρκελ απευθύνθηκε με τη δήλωσή της αυτή πρωτίστως στo κόμμα της CDU, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να λέει συνεχώς «όχι» στον Μακρόν. Την άποψή της συμμερίζεται και ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, που υποστήριξε χθες ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Μεταξύ άλλων, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Χθες ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπεντζαμίν Γκριβό εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορέσουν να περάσουν «χωρίς έναν ισχυρό εταίρο» στη Γερμανία.
Το SPD είναι σαφώς πιο κοντά στις προτάσεις του Μακρόν για την ευρωζώνη και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αλλά ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης της Μέρκελ με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει μέχρι το νέο έτος. Και πολλά στελέχη του κόμματος σπεύδουν να δηλώσουν πως στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν δεν θα έχουν περίοπτη θέση η Ευρώπη και οι ιδέες του Μακρόν, αλλά οι εγχώριες μεταρρυθμίσεις για την υγεία, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς δεν αποκλείει πλέον τη συνεργασία με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης, CDU/CSU, αλλά δεν θέλει να δεσμευτεί για επανέκδοση του «μεγάλου συνασπισμού». «Καμία εκδοχή δεν αποκλείεται» είπε ο Σουλτς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του SPD. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε ασυνήθιστους συνδυασμούς» πρόσθεσε, υπονοώντας τη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ. Για οποιαδήποτε απόφαση θα κληθεί να πάρει θέση η βάση του SPD σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Μαζί με την «Τζαμάικα» ναυάγησαν και οι Πράσινοι
Βαρύ το πλήγμα για το κόμμα που βρέθηκε από τον προθάλαμο της κυβέρνησης ξανά στην αντιπολίτευση
Το τέλος της «Τζαμάικασ» ήταν βαρύ πλήγμα για τους Πράσινους, αφού ναυάγησε το όνειρό τους να μπουν στην κυβέρνηση της Γερμανίας για την επόμενη τετραετία. Θα ήταν η δεύτερη φορά που οι Οικολόγοι θα συμμετείχαν σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην πρώτη, με το SPD και τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρτ Σρέντερ, επέβαλαν το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων. Τώρα με τη Μέρκελ και τους Φιλελεύθερους θα έκλειναν και τα λιγνιτωρυχεία της Γερμανίας. Εκαναν επώδυνες υποχωρήσεις, αλλά την ώρα που έραβαν τα υπουργικά κουστούμια ο Λίντνερ και οι Φιλελεύθεροι τίναξαν στον αέρα την «Τζαμάικα».
Μία ακόμα ελπίδα υπάρχει: Οι Πράσινοι δηλώνουν ανοιχτοί στην συμμετοχή τους σε κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ εάν αποτύχει και η προσπάθειά της για τον μεγάλο συνασπισμό Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών. Στην αντιπολίτευση οι Πράσινοι θα δώσουν τη μάχη κυρίως με τους Φιλελεύθερους. Θα είναι σκληρή γιατί από την έκβασή της θα κριθεί ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι ο μελλοντικός μπαλαντέρ για σχηματισμό συμμαχικών κυβερνήσεων που είναι ο κανόνας στη Γερμανία.
Η κόντρα ξεκίνησε αμέσως μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα». «Δεν μπορώ πλέον να ακούω άντρες γεμάτους τεστοστερόνη να ρίχνουν την ευθύνη σε ισχυρές γυναίκες για τη δική τους αποτυχία», είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ για τον πρόεδρο του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Οι σημερινοί Φιλελεύθεροι του Λίντνερ είναι ένα «αστικό κόμμα διαμαρτυρίας που δεν θέλει πλέον να κυβερνήσει, τάσσεται κατά της Ευρώπης και θέλει να αλιεύσει ψήφους στα δεξιά της Χριστιανικής Ενωσης», λέει ο Γιούργκεν Τριτίν, ιδρυτικό στέλεχος των Πρασίνων. «Εάν ο πολιτικός φιλελευθερισμός στη Γερμανία πάρει τον δρόμο της Αυστρίας, τότε έρχονται κακές εποχές», προβλέπει ο πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο πρώτος Πράσινος τοπικός πρωθυπουργός της Γερμανίας.
Οι Πράσινοι θέλουν να απορροφήσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του FDP, που δεν θα είναι λίγοι. «Είναι οι νεοφυείς εταιρίες Start-ups που θα ενίσχυε η «Τζαμάικα» και οι μικρομεσαίοι που δεν θα έχουν το δίκτυο οπτικών ινών στο οποίο θα επενδύαμε δέκα δισ. ευρώ», εξηγεί ο Ετσντεμιρ.
Ο στόχος είναι ένας, σύμφωνα με τον Πράσινο κοινοβουλευτικό ηγέτη Αντον Χοφράιτερ: το 2021 να μην μπορεί κανείς να σχηματίσει κυβέρνηση προσπερνώντας τους Πράσινους.