Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup μετά τη λήξη της θητείας του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Πλέον για τη θέση, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως επικρατέστεροι υποψήφιοι εμφανίζονται ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και ο ομόλογός του της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο Ντεϊσελμπλούμ αναμένεται να εγκαταλείψει το πόστο του τον Ιανουάριο, αφού τότε λήγει η θητεία του.

Η βρετανική εφημερίδα δίνει μάλιστα και πολιτική διάσταση στο θέμα, επισημαίνοντας ότι οι δύο άνδρες είναι σοσιαλιστές πολιτικοί από χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρει τη θέση ένας κεντροαριστερός. Ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ φέρεται ότι δεν έχει τόσο μεγάλη στήριξη από την Κεντροαριστερά, όσο άλλοι υποψήφιοι, αν και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα και οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία για να μην υπάρξουν κόντρες. Η κούρσα για την προεδρία του Eurogroup μπήκε σε νέα φάση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα κεντροδεξιά κόμματα, να μην ορίσει υποψήφιο για την προεδρία του Eurogroup. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε καίριο πλήγμα για μια πιθανή υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιοργκ Σέλινγκ. Ενδιαφέρον για τη θέση είχε εκδηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα. Προϋπόθεση για να εκλεγεί κάποιος στη θέση του προέδρου του Eurogroup είναι να κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη χώρα του.

Τους προηγούμενους μήνες είχαν ακουστεί επίσης τα ονόματα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και του ομολόγου του από την Ισπανία Λουίς ντε Γκίντος. Το πώς θα μοιραστούν οι θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχει σημασία και για την κάλυψη θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου και εκεί θα χηρέψουν πόστα τα επόμενα δύο χρόνια.