Φορολογικός παράδεισος για τους μεν, φορολογική κόλαση για τους δε. Και πώς αλλιώς να γίνει άλλωστε; Οταν κάποιοι «οξυδερκείς» κερδοσκόποι ευρωπαίοι πολίτες καταφέρνουν να φοροδιαφεύγουν, στους κρατικούς κορβανάδες δημιουργούνται τρύπες τις οποίες αναγκάζονται να κλείσουν οι ολιγότερο «οξυδερκείς» ευρωπαίοι πολίτες, που κατά τεκμήριο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε δικηγόρους και οικονομικούς συμβούλους εξειδικευμένους στην άσκηση «επιθετικών φορολογικών στρατηγικών». Οταν δε τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών χωρών της ΕΕ που καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τις «δαγκάνες» της Εφορίας εκτιμώνται σε περίπου 1.000 δισ. ευρώ, τότε είναι σαφές πως οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πλέον πελώριες.
ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ. Κάτι που άλλωστε άφησε χθες να εννοηθεί ο αρμόδιος για τις οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ανακοινώνοντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τους επόμενους μήνες οι Βρυξέλλες. Αρχής γενομένης από τη σύνταξη ενός καταλόγου με τις χώρες που μπορούν να χαρακτηριστούν φορολογικοί παράδεισοι, εις βάρος των οποίων θα αρχίσουν σταδιακά να επιβάλλονται ευρωπαϊκές κυρώσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις χώρες – μέλη την ερχόμενη Δευτέρα, όποτε θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ. Ενας κατάλογος που ήδη αποτελεί αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών διπλωματικών διαβουλεύσεων και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις θα περιλαμβάνει περί τις τριάντα χώρες στις οποίες θα καταλογιστεί ότι διαθέτουν αδιαφανή ή και επιζήμια για τα άλλα κράτη φορολογικά συστήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα φορολογικής συμπεριφοράς που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους άρχισε προ μηνών και στην πρώτη του μορφή περιείχε ενενήντα δύο χώρες, οι οποίες εκλήθησαν να παράσχουν διευκρινίσεις για τις φορολογικές πρακτικές που ακολουθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, και μετά τις απαντήσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες, ο κατάλογος είχε περιοριστεί σε τριάντα έξι χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν η Τουρκία και η Σερβία, που στη συνέχεια ωστόσο αφαιρέθηκαν. Στην παρούσα φάση ο κατάλογος περιέχει 29 χώρες, μεταξύ των οποίων την Αρμενία, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Μογγολία, το Κατάρ, την Ταϊλάνδη, τον Παναμά, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ κ.ά.
Στο μεταξύ, θέλοντας να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις, η ιδιαίτερα δραστήρια μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam δημοσίευσε χθες έναν δικό της κατάλογο με τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους διευκρινίζοντας ωστόσο πως τον κατάρτισε με βάση τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει η ΕΕ.
Σε αυτόν τον κατάλογο υπάρχουν οι «συνήθεις ύποπτοι», που έπειτα από βέτο του Ηνωμένου Βασίλειου βγήκαν από τον ευρωπαϊκό (Μπαχάμες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Καϊμάν, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Τζέρσεϊ), υπάρχουν χώρες όπως η Σερβία και η Ελβετία, αλλά και τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ: το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Κύπρος.
ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να υπάρχουν κράτη – μέλη της ΕΕ στον επίσημο ευρωκατάλογο των φορολογικών παραδείσων. Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ζήτημα αθέμιτων φορολογικών συμπεριφορών στο εσωτερικό της ΕΕ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προς τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει εντός του 2018, όπως είπε ο επίτροπος, συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα φορολογίας είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους η ΕΕ εξακολουθεί να αποφασίζει με ομοφωνία των κρατών – μελών της.