Ανοίγει η κερκόπορτα για το φρένο στην προκήρυξη απεργιών. Με συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, η οποία επικυρώνεται αύριο, προωθείται διάταξη για ψήφιση στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, αφού αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές όμως να τονίζουν ότι ανοίγει ουσιαστικά η πόρτα ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη. Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια είναι πιθανό να γίνει ανέφικτη στην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση. Για τη διεξαγωγή πανελλαδικής ψηφοφορίας θα απαιτείται να στηθούν κάλπες σε όλες τις τοπικές μονάδες μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, κάτι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται, για να ληφθεί μια απόφαση για απεργία, να πρέπει να παρέμβει τελικά το δευτεροβάθμιο ή ακόμη και το τριτοβάθμιο σωματείο.
ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ. Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, για τα οποία το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει μεγάλες περικοπές. Το «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας έως και 50% χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Στο μεταξύ, η υπουργός ΕργασίαςΕφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον Real FM 97,8, είπε ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό τουκοινωνικού μερίσματος. Επίσης τόνισε ότι «διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια και θα λάβουν το επίδομα περισσότεροι από το 32% της χώρας».
Επιπλέον, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν σε τέσσερις διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αρθούν αδικίες και δυσκολίες, αλλά και για να διευκολυνθούνοι δικαιούχοι στην υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα και ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα αλλά με 85% οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα περιλαμβάνει έναν μικρό έλεγχο βιωσιμότητας. Επίσης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με θετικούς ρυθμούς. «Θα επιτύχουμε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι «σε σχέση με τα ζητήματα των προνοιακών επιδομάτων, σχετικά με τα αναπηρικά, δεν τίθεται κανένα θέμα για το ύψος των επιδομάτων. Εξετάζεται ένας πρόσθετος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας, η αλλαγή του ελέγχου με προσθήκη κάποιων επιπλέον κριτηρίων». Οσον αφορά τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι οι δανειστές ζητούν «να υπάρξει ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα με ενίσχυση επιδόματος για πρώτο και δεύτερο παιδί, ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση χωρίς να έχουμε περικοπή επιδομάτων. Η στόχευσή μας είναι μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού να επιτύχουμε μια ομαλή προσαρμογή. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, δεν έχει κλείσει ακόμα με τους θεσμούς».
Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, η Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί.
Εκαναν λάθος και επέστρεψαν λιγότερα στους συνταξιόυχους
Λιγότερα ποσά επιστράφηκαν, λόγω λάθους,χτεςστους συνταξιούχους του Δημοσίου όπως καταγγέλλει τοΕνιαίο ΔίκτυοΣυνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Εικότερα, έγινε λάθος στονυπολογισμός του Δημοσίου για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.
Οπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, ξέχασαν να υπολογίσουν δύο μνημονιακούς νόμους, τον 4024/11 και τον 4051/12, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να δουν στους λογαριασμούς τους μειωμένα τα ποσά επιστροφής. Τη στιγμή που ο 4501/17 αρ. 2 αναφέρει ότι «οι περικοπές των συντάξεων βάσει των νόμων 4024/11, 4051/12 και 4093/12 επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους». Ακολουθεί παράδειγμα συνταξιούχου του Δημοσίου που αποδεικνύει τον λάθος υπολογισμό (με παράλειψη του Δημοσίου): Ποσό που υπολόγισε το ΕΝΔΙΣΥ ως παράνομη παρακράτηση: 303,77 ευρώ(δεν συμπεριλαμβάνεται ο φόρος). Ποσό που κατατέθηκε βάσει του υπολογισμού του Δημοσίου: 154,97 ευρώ.