Αύξηση των κερδών προ φόρων και προβλέψεων τόσο σε επίπεδο γ’ τριμήνου όσο και σε επίπεδο 9μήνου ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος κατέγραψε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων το γ’ τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 22%, στα 294 εκατ. ευρώ, έναντι 242 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, λόγω αύξησης των καθαρών εσόδων κατά 7% και ταυτόχρονης μείωσης των λειτουργικών εξόδων του ομίλου κατά 4%. Στην Ελλάδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 288 εκατ. ευρώ από 230 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 25%. Παράλληλα, στο 9μηνο τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 16% στα 844 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στην Ελλάδα κατά 19%, στα 822 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του έκτακτου κέρδους ύψους 77 εκατ. ευρώ πέρυσι από την πώληση ποσοστού που κατείχε στην VISA).

Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους ήταν οριακά αρνητικό κατά 19 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, το οποίο οφείλεται στη ζημία 19 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, αντιστοίχως, όπως αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, αναγνωρίστηκε καθαρή ζημία ύψους 9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, ενώ παράλληλα οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν κυρίως την επίδραση από την πώληση της Piraeus Bank Beograd, σημείωσαν κατά το 9μηνο ζημίες 68 εκατ. ευρώ.

«Η πορεία μετασχηματισμού της τράπεζας προχωράει με ταχύτητα και συνέπεια. Είμαστε προσηλωμένοι στη συνεπή εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδίου Agenda 2020, στοχεύοντας στην επιθετική μείωση των κινδύνων του ισολογισμού και στην ταχεία ομαλοποίηση» δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων (επιχειρηματικών και καταναλωτικών) συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.