Σκληρή επίθεση κατά της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, περιγράφοντας τη ρυθμιστική Αρχή ως ένα «γραφειοκρατικό σύστημα» που δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις απλώς και μόνο για να συντηρείται το ίδιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ομιλος προσπαθεί να επενδύσει και δεν τον αφήνουν», προσθέτοντας: «Σε κάθε μας προσπάθεια βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και την ίδια την ΕΕΤΤ. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Η πολιτική της ΕΕΤΤ δεν βοηθά τον πραγματικό ανταγωνισμό, αποθαρρύνει τους επενδυτές και ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες». Ζήτησε «δίκαιη και διαφανή ρύθμιση» από την ΕΕΤΤ, καταγγέλλοντας ότι σήμερα «ο ΟΤΕ, παρότι επιθυμεί να προσφέρει φθηνότερα τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές, η Αρχή δεν τον αφήνει».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία χριστουγεννιάτικη προσφορά που προωθούσε ο Οργανισμός, με δωροεπιταγή 50 ευρώ για κάθε νέα ευρυζωνική σύνδεση, όμως, όπως είπε, η έγκριση θα καθυστερήσει, αφού για κάθε θετική ή αρνητική γνώμη η ΕΕΤΤ απαιτεί 35-50 εγκρίσεις! «Απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για καθένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ και για κάθε ταχύτητα ξεχωριστά! Ουσιαστικά θέλει να εγκρίνει εκ νέου όλο το εμπορικό χαρτοφυλάκιο του OΤΕ», είπε ο Τσαμάζ, συμπληρώνοντας: «Η ΕΕΤΤ έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία εγκρίσεων και με τους χρόνους της θα καταλήξουμε να δώσουμε τη χριστουγεννιάτικη προσφορά το Πάσχα!».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εκκρεμούσαν συνολικά 425 εγκρίσεις που αφορούσαν τιμολογιακά πακέτα του Οργανισμού, με το μέσο όρο για τις εγκρίσεις να φτάνει ακόμα και στους 4 μήνες. Τους τελευταίους οκτώ μήνες εγκρίθηκαν μόλις 65 προγράμματα, πρόσθεσε.

Ο ΟΤΕ ζητείνα ρυθμίζεται ως προς τη λιανική του εκ των υστέρων (ex post) και όχι εκ των προτέρων, όπως σήμερα, καθώς όπως υποστήριξε ο Μ. Τσαμάζ, «δεν είναι δυνατόν να ζητάμε έγκριση για κάθε προωθητική ενέργεια».

«Η δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει πως υπάρχει ανταγωνισμός και όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Αρνούμαστε να παραδώσουμε τα κλειδιά του OΤΕ στην ΕΕΤΤ», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ πρόσθεσε πως έχει ήδη καταθέσει τις απόψεις του Οργανισμού με αναλυτικό υπόμνημά του τόσο στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ όσο και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τις αντιδράσεις τους.

Ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ μιλώντας για τα άμεσα σχέδια του Ομίλου, ανακοίνωσεπως το 2018 ο ΟΤΕ θα φέρει την οπτική ίνα στο σπίτι, ότι θα υπάρχει 4G παντού, ενώ αποκάλυψε πως το 5G βρίσκεται προ των πυλών. «Συμμετέχουμε σε 11 ερευνητικά έργα για την απόκτηση τεχνογνωσίας. Στόχος μας είναι το 5G να βγει στην αγορά το 2020», είπε.