Ολα τα στοιχήματα για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνουν σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Οι δανειστές αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε. Κατάφερε με υποσχέσεις ενίσχυσης της ασφάλειας διενέργειας των πλειστηριασμών να πείσει τους συμβολαιογράφους να πάρουν πίσω την αποχή. Εάν η κυβερνητική παρέμβαση είναι ικανή συνθήκη για την ομαλή διενέργεια πλειστηριασμών, θα φανεί σήμερα.

Αναμένεται να βγουν τα πρώτα δέκα ακίνητα στο ηλεκτρονικό σφυρί και 177 με την παραδοσιακή διαδικασία, ενώ έχουν προγραμματιστεί πενήντα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έως το τέλος του έτους. Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας θεωρείται «καλό σήμα» για την αξιολόγηση.

Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους (χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή να υπερβαίνει το 75%) και κόκκινων δανείων, εκτός από τους δανειστές, τίθενται πολύ ψηλά στον κατάλογο των μελλοντικών κινδύνων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, από τον ΟΟΣΑ, αν υπάρξουν «πισωγυρίσματα πολιτικής». Σε χθεσινή έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται η κρισιμότητα αυτών των παραμέτρων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ιδίως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Για φέτος, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% (1,6% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από τρεις καθοδικές αναθεωρήσεις) και επέκταση με ρυθμό 2,3% το 2018.

Καθυστερήσεις

Χθες, κυβέρνηση και δανειστές αντάμωσαν για μία ακόμα φορά στο Χίλτον, με το υπουργείο Ενέργειας του Γιώργου Σταθάκη να ανάβει πράσινο φως για τα πωλητήρια λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ώρα που εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς από τη Μεγαλόπολη διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο του. Το ντιλ θεωρείται λίγο-πολύ κλεισμένο, με την κυβέρνηση να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών έναντι των αρχικών επιδιώξεων πώλησης απαξιωμένων λιγνιτικών μονάδων. Το πωλητήριο πλέον μπαίνει στα φιλέτα.

Αν οι φάκελοι των πλειστηριασμών και της ΔΕΗ κλείσουν χωρίς παρενέργειες και ανατροπές, οι πιθανότητες σύναψης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος της εβδομάδας αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει πως τελειώνουν τα προβλήματα. Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 101 προαπαιτούμενα και η λίστα των εκκρεμοτήτων αγγίζει τις 70 δράσεις. Μεταξύ αυτών, αξιολόγηση στο Δημόσιο, επανυπολογισμός συντάξεων, αναθεώρηση του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, ψήφιση των νέων διατάξεων για τις απεργίες.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας έβαζαν χθες χαμηλά στη λίστα των εκκρεμοτήτων τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι «υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά η οποία πρέπει να γίνει».

Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων αφορά μια σειρά από παροχές για στέγαση, μεταφορές, οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, για τα οποία εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τους τρόπους χρηματοδότησής τους το επόμενο έτος και τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους. Σε κάποια θα μπει μαχαίρι, δεδομένου ότι θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ως σημαντική εκκρεμότητα αντιμετωπίζεται, παράλληλα, ο φάκελος της αλλαγής και τοποθέτησης νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, πενταετούς θητείας, οι οποίοι δεν θα αλλάζουν πια κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή ο εκάστοτε υπουργός, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Για τα επιδόματα δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία. Για τους γενικούς γραμματείς και την αξιολόγηση δεν υπάρχει παράδοση των προαπαιτουμένων. Για την υπουργό Εργασίας υπάρχει ακόμα διαπραγμάτευση, για την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχει δουλειά η οποία δεν έχει γίνει. Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης φέρονται ότι προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς τα προαπαιτούμενα τα οποία έχουν «χρεωθεί», παρά την οδηγία Τσίπρα για ολοκλήρωσή τους έως το τέλος Νοεμβρίου.