Στον αέρα συνεχίζεται να βρίσκεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

Παρότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο του 2015 πάρα πολλές φορές την έναρξη του προγράμματος που αφορά κοινοτικές επιδοτήσεις για αναβάθμιση κατοικιών, εντούτοις εδώ και δυόμισι χρόνια το νέο «Εξοικονομώ», αγνοείται.

Σύμφωνα με την ερώτηση Χατζηδάκη προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Δ. Παπαδημητρίου, αγνοείται καταρχήν ο οδηγός του προγράμματος, ο οποίος δεν έχει ακόμη εκδοθεί και δημοσιευθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

Ούτε επίσης έχει επιλεγεί, όπως λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο εξωτερικός σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ για την επεξεργασία και διαχείριση των αιτήσεων που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών. Με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, ο σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει ο κ. Χατζηδάκης, έχει ανακύψει σημαντικό πρόβλημα με τον αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ) που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι στο πρόγραμμα.

Με καθυστέρηση πέντε μηνών

Σύμφωνα με την ερώτηση Χατζηδάκη, παρότι δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση 5 μηνών στο ΦΕΚ οι τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κανονισμού Ενεργειακής απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.), τελικά, στις 21 Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέστειλε την εφαρμογή του ΚΕνΑΚ λόγω σφαλμάτων στο ΦΕΚ.

Τέλος, εκκρεμούν ακόμη οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν και να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ (προκήρυξη οδηγού προγράμματος, συμφωνία Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης), καθώς επίσης πληθώρα εγκυκλίων και αποφάσεων.

Το νέο πρόγραμμα βασίστηκε πάνω στο παλαιό «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο οποίο είχαν ενταχθεί 50.000 νοικοκυριά.

Το νέο «Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ» του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε προκειμένου να καλύψει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως και 40.000 κατοικιών.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν σε αυτό, παρέχοντας ταυτόχρονα ανάσα στην οικονομία και στα πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, τα οποία έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την κρίση.