Σύνθετη και ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τη σύλληψη εννέα Τούρκων, οι οποίοι φέρεται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, παραμονές της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) το οποίο ευθύνεται για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην Τουρκία. Ενα στοιχείο που ενισχύει τις εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι ότι εις βάρος ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμεί ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση μεταφοράς βαρέος οπλισμού (αντιαρματικές ρουκέτες τύπου LOW) με φουσκωτό σκάφος το οποίο εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2013 στις Οινούσσες Χίου. Ολα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τους στόχους τους παραμένουν ανοιχτά και η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος, καθώς είναι πιθανό να προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες οι Αρχές δεν έχουν σχηματίσει εικόνα για το αν πρόκειται για υπόθεση εξωτερικής τρομοκρατίας με αποθήκευση και εξαγωγή οπλισμού στη γειτονική χώρα ή αν ο συγκεκριμένος πυρήνας στόχευε σε ένα μεγάλο βομβιστικό χτύπημα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.

ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ; Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός η ομάδα των συλληφθέντων είχε περισσότερες από μία γιάφκες – οπλοστάσια όπου φυλάσσονταν πρώτες ύλες για κατασκευή βομβών –σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα.

Και οι τρεις είχαν νοικιαστεί τον τελευταίο μήνα, ενώ η γιάφκα του Νέου Κόσμου είχε νοικιαστεί μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Οι ύποπτες κινήσεις των τρομοκρατών οδηγούν τις Αρχές στην εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να ήρθαν στη χώρα με στόχο την εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής.

Εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο τα υλικά κατασκευής βομβών να σχεδίαζαν να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποια στοχευμένη βομβιστική ενέργεια σε ελληνικό έδαφος. Οι τρεις γιάφκες δεν αποκλείεται να αποτελούσαν παράλληλα ορμητήρια και χώρους συναρμολόγησης – κατασκευής βομβών.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι χειρισμοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας γίνονται με μυστικότητα. Οι αξιωματικοί είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που δίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση και τα ευρήματα είναι λακωνικές. Στην Αντιτρομοκρατική πάντως έχει σημάνει συναγερμός και οι αξιωματικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλοι πυρήνες ή άλλες γιάφκες στην Αθήνα ή σε κοντινές περιοχές.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων και σε πρώτη φάση στην αποκρυπτογράφηση του ψηφιακού υλικού το οποίο κατασχέθηκε από τις γιάφκες. Τα αρχεία των επαφών στα κινητά τηλέφωνα ίσως δώσουν απαντήσεις για το τι προετοίμαζαν τα μέλη του ένοπλου κλιμακίου και ίσως βοηθήσουν στην αποκάλυψη τυχόν συνεργών τους.

Επιχείρηση – βεντάλια. Στον ύπνο, πριν προλάβουν να αντιδράσουν, έπιασαν τους εννιά Τούρκους οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των ΕΚΑΜ στις ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές εφόδους στα τρία σπίτια όπου διέμεναν. Στο ένα από τα κρησφύγετα, στην οδό Δεινοκράτους στον Νέο Κόσμο, διέμεναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δυο άνδρες και μια γυναίκα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά την έφοδο που έγινε στις 5 τα ξημερώματα, οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Ενας από τους δράστες πρόλαβε και ανέβηκε στην ταράτσα, ενώ οι άλλοι δύο επιχείρησαν να διαφύγουν πηδώντας μια μάντρα. Ηταν όμως περικυκλωμένοι και συνελήφθησαν –μάλιστα φώναξαν και συνθήματα. Κατά τις τρεις εφόδους στα κρησφύγετα, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν «ψηφιακό υλικό, πυροκροτητές, υλικά του εμπορίου τα οποία δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης, ταξιδιωτικά έγγραφα και ένα πιστόλι CZ». Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας, ενώ σε βάζα βρέθηκε ύποπτη σκόνη η οποία εξετάζεται. Τα οικοδομικά τετράγωνα όπου εντοπίστηκαν τα κρησφύγετα παρακολουθούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό τους χώρους τους για τυχόν μυστικές κρύπτες.

Οπως φαίνεται, συχνά ήταν τα δρομολόγια μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας. Μία από τις πιο ηχηρές υποθέσεις διαδραματίσθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης όταν εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια 32χρονου και στη συνέχεια βρέθηκε αποθηκευμένος βαρύς οπλισμός. Ακολούθησε ο εντοπισμός φουσκωτού με βαρύ οπλισμό στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Οινούσσες το καλοκαίρι του 2013. Η τελευταία μεγάλη υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, όταν εντοπίσθηκε γιάφκα στου Γκύζη και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΣΚΑ. Σε χθεσινή συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν προετοίμαζαν επίθεση κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση.