Την εποχή της υπερήφανης διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση φερόταν ως αποφασισμένη να μη δώσει τίποτε. Σήμερα, και προκειμένου να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση, φαίνεται αποφασισμένη να δώσει τα πάντα. Σχηματικά και με την οφειλόμενη σκωπτική διάθεση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι από το ηρωικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» περάσαμε στο λαϊκό άσμα «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο»: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραδίδει αμαχητί τους πλειστηριασμούς και πέντε μονάδες της ΔΕΗ προς πώληση.

Θα ήταν λάθος όμως να πιστέψει κανείς ότι αυτή η kolotumba, όπως έχει κατοχυρωθεί πλέον στον διεθνή Τύπο, συνιστά μόνο μια στροφή 180 –και όχι 360 –μοιρών ή μια σώφρονα προσγείωση στην πραγματικότητα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει επειδή όπως τότε, την εποχή των διακηρύξεων περί υπερήφανης διαπραγμάτευσης, τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενδιαφέρονταν μόνο για την άνοδό τους στην εξουσία, έτσι και σήμερα ενδιαφέρονται μόνο για την παραμονή τους σε αυτήν. Ο θεμελιώδης λόγος της πλήρους παράδοσης είναι αυτός και μόνον αυτός.

Οι πολίτες γνωρίζουν ακόμη ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει με κεκτημένα που είχαν διασφαλίσει έναντι των δανειστών οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και μάλιστα στις πιο δύσκολες ημέρες της κρίσης, να προσφέρονται ως γη και ύδωρ από τη σημερινή κυβέρνηση. Το δίχτυ προστασίας που είχε απλωθεί μεταξύ άλλων και για την πρώτη κατοικία έγινε φύλλο και φτερό.

Μπορεί η χώρα να μην έζησε το 2014 το success story που επαγγελλόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που ζει σήμερα πάντως λέγεται μόνο τραγωδία.