Αλλοθι για τo σκάνδαλο και οδό διαφυγής από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση. Με αυτόν τον στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δρομολογείται η ματαίωση της συμφωνίας, με «όχημα» την απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής να επανεξετάσει και να άρει, όπως όλα δείχνουν, τη συγκατάθεσή της.
Η σαουδαραβική υποχώρηση που σαλπίζει η κυβέρνηση, υπό τον φόβο προφανώς της κυβερνητικής κρίσης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για υπουργούς, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, επιβεβαιώνεται εμμέσως και από όσα δηλώνει στα «ΝΕΑ» ανώτατη κυβερνητική πηγή: «Η συμφωνία έχει παγώσει. Το θέμα είναι σύνθετο. Θα δούμε τι θα κάνουμε». Τον δρόμο είχε δείξει, κατά τη θυελλώδη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας πως «απαιτείται πολιτική συμφωνία» για ακύρωση του deal.
Τo ΚΥΣΕΑ
Τον τελικό λόγο τώρα θα έχει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο είχε προωθήσει τη συμφωνία με τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Την πρόταση για επανεξέταση της στάσης της Επιτροπής διατύπωσε ο Νίκος Φίλης, μαζί με βουλευτές του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει με δήλωσή του ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να μελετήσει σοβαρά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας, με αρκετούς συναδέλφους του να δηλώνουν εξαρχής ότι συμφωνούν (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Κυρίτσης) και άλλους να το πράττουν στην πορεία (Σάκης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας).
Ο Νίκος Φίλης επανέλαβε χθες το βράδυ (στον Σκάι) ότι «πλήττονται οι αξίες και το εθνικό κύρος της χώρας με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού». Κάλεσε μάλιστα το υπουργείο Αμυνας «να πουλήσει αλλού τα πλεονάζοντα πυρομαχικά και όχι σε χώρες που σκοτώνουν αμάχους», ενώ άφησε αιχμές κατά των ΑΝΕΛ για την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι μια καθορισμένη συνεργασία στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οταν υπάρξουν νέοι εκλογικοί συσχετισμοί, τότε θα δούμε τα πράγματα σε άλλη βάση. Τώρα που η χώρα ετοιμάζεται να βγει από τα μνημονιακά προγράμματα, δεν θα επιτρέψουμε μια πολιτική κρίση».
Ο ίδιος είχε παρέμβει κατά τον ίδιο τρόπο στην Ολομέλεια της Βουλής, πλην όμως ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί επί του θέματος, παρά τις συστάσεις και της Διεθνούς Αμνηστίας (σ.σ.: επικεφαλής του ελληνικού τμήματος είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης).
Κουκούλωμα
Ματαίωση της συμφωνίας «σβήνει» στην πράξη τα σχέδια της αντιπολίτευσης για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και το ενδεχόμενο να καθήσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου κυβερνητικά στελέχη, όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποτρέπει το ενδεχόμενο να βγουν στο φως της δημοσιότητας νέα επιβαρυντικά για την ίδια ντοκουμέντα για τον ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, τον οποίο έσπευσαν να καλύψουν και να νομιμοποιήσουν στη Βουλή –δίχως, όμως, στοιχεία –ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας.
Ετσι, το ιδεολογικό περίβλημα με το οποίο θα μπορούσε να ντυθεί αυτή η άτακτη υποχώρηση μοιάζει βολικό για τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε στη Βουλή με σθένος τόσο την ίδια τη συμφωνία όσο και τους χειρισμούς του συγκυβερνήτη του, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στη ΝΔ για το ενδεχόμενο ματαίωσής της. Το πυροτέχνημά του για τον Τζον Σφακιανάκη ήταν, άλλωστε, το χαρτί που επιχείρησε να πετάξει στο τραπέζι το Μαξίμου, επαναφέροντάς το χθες με σκληρή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και επιθετικές διαρροές κατά της οδού Πειραιώς και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μπλόκο» και από Κοτζιά
Την ίδια στιγμή, στο κάδρο της έντασης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση μπαίνει ξανά ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών για «μπλόκο» στα απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ. «Ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος και ταυτόχρονα εμπαθής απέναντι στους λειτουργούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κι όλα αυτά, προκειμένου να υπερασπιστεί ύποπτες, σκοτεινές και επικίνδυνες υποθέσεις της κυβέρνησής του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος επισκέφθηκε το ΥΠΕΞ και απήλθε άπρακτος. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ απέστειλε επιστολή προς τον Νίκο Κοτζιά, στην οποία επισημαίνει πως ενεργεί ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και «με τη βεβαιότητα ότι δεν θα αρνηθεί ο υπουργός τη θεσμική αυτή ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Για «φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα» που «δεν έχουν καμία θέση σε μια σοβαρή δημοκρατική πολιτεία» έκανε λόγο ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι πρόσβαση στα έγγραφα θα έχουν μόνον Μητσοτάκης – Γεννηματά.
Τελευταία Νέα
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»