Το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή βρίσκεται στην άλλη άκρη του διαδρόμου από αυτό του Σταύρου Θεοδωράκη. Τις τελευταίες μέρες η απόσταση –που πολλές φορές, ειδικά μετά τη μετακίνηση βουλευτών από τη μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στην άλλη, φαινόταν χιλιομετρική –έχει εκμηδενιστεί. Το καλό κλίμα μεταξύ των επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού χθες όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά έβγαλε και είδηση: ο νέος φορέας θα ονομάζεται πλέον Κίνημα Αλλαγής ή τουλάχιστον αυτή είναι η κοινή πρόταση των Γεννηματά – Θεοδωράκη προς το Συνέδριο και η ονομασία με την οποία η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και τα στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα θα πορευθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, βέβαια, θα παραμείνουν ως έχουν, με κοινή επιστολή των αρχηγών τους, ωστόσο, πλέον θα μετριούνται ως ένα κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Το όνομα υπήρξε αντικείμενο διερεύνησης στις προσωπικές τους συζητήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους δύο επικεφαλής να επιλέγουν την χθεσινή τους επίσημη συνάντηση για να το ανακοινώσουν. Παραπέμπει, όπως σχολίαζαν στελέχη του χώρου, στο πασοκικό παρελθόν, χρησιμοποιώντας δύο λέξεις συνυφασμένες με την ιστορία του κόμματος, αλλά και με την «νέα Αλλαγή», η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη Γεννηματά το διάστημα της προεκλογικής της καμπάνιας. Είναι, όμως, ένα όνομα που αντικατοπτρίζει και την πολιτική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και το «νέο» που εκπροσωπεί. Ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον την λέξη «Κίνημα» αναφερόμενος στο Ποτάμι, χρησιμοποιώντας την «αλλαγή του πολιτικού συστήματος» ως κεντρικό του σύνθημα. Πρόκειται για ένα όνομα γνώριμο και καινούργιο ταυτόχρονα, το οποίο δεν θα μπερδέψει το πολιτικό κοινό και θα κάνει την μετάβαση στον νέο φορέα ευκολότερη για όλες τις πλευρές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινωνώντας με τη Γεννηματά και τον Θεοδωράκη, εκφράστηκε θετικά για την επιλογή τους, ενώ από το περιβάλλον του Γιώργου Καμίνη εκφράζεται η ικανοποίηση για τον «γρήγορο ρυθμό με τον οποίο προχωράει το εγχείρημα», αφήνοντας ανοιχτό θέμα συζήτησης για τον τρόπο λήψης της απόφασης. Δεν ήταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το ίδιο ήπιες, ειδικά όταν μαθεύτηκε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκαν για τις προθέσεις των δύο. «Οι πολίτες μίλησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις. Το μήνυμα όμως αφορά και εμάς, τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουμε στις διεργασίες συγκρότησης του νέου φορέα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για τον νέο φορέα, όπως και η ονομασία πρέπει να λαμβάνονται με συλλογικές διαδικασίες και να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαβούλευσης στην πορεία προς το Συνέδριο και όχι μονομερών συμφωνιών που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς ούτε καν την απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, κινήσεων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα».
Η χθεσινή συνάντηση της Γεννηματά με τον Θεοδωράκη φανέρωσε, επίσης, την «ανοικτή γραμμή» και συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Να προχωρήσουμε ενωμένοι, να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό και να εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις μας με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν μπορούν να αποτελούν είδηση», ανέφερε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ. «Είμαστε αποφασισμένοι εν ολίγοις να γεννήσουμε κάτι νέο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ημερών. Θα πρέπει να πούμε ότι τις επόμενες μέρες θα παρθούν οι αποφάσεις για την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου όπου θα εκφραστούν όλες μαζί οι πολιτικές τάσεις του ευρύτερου χώρου μας», συμπλήρωσε ο Θεοδωράκης, ανακοινώνοντας κοινή συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων μαζί με τα κορυφαία όργανα των δύο κομμάτων.
Η εύρυθμη συνεργασία με το Ποτάμι είναι κομβικής σημασίας για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει όχι μόνο την ενιαία φωνή μέσα στη Βουλή, αλλά επιβεβαιώνει τη θέλησή της για μετάβαση του χώρου σε μια νέα εποχή. Με την εκλογή της στην προεδρία του νέου φορέα, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος –εκείνη όμως, από την πρώτη στιγμή δείχνει την πρόθεσή της να ανοίξει τον φορέα ειδικά προς τους ψηφοφόρους εκτός ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις εσωτερικές εκλογές προτίμησαν κυρίως τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη. «Αν θέλαμε κόμμα του 8%, δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μείνουμε στα στενά κομματικά μας όρια. Ομως φιλοδοξούμε να εκφράσουμε ολόκληρο τον χώρο, ακόμα και εκείνους που σήμερα μας βλέπουν με καχυποψία», αναφέρουν από την Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η σύσταση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων. Αναμένεται επίσης η ανακοίνωση για την οργανωτική επιτροπή, η οποία θα είναι ανοιχτή σε πρόσωπα ακόμα και εκτός κομματικών ορίων, στοχεύοντας στην ανανέωση της Παράταξης.