«Ναι, φοβήθηκα για τη ζωή μου», έλεγε χθες ο καθ’ όλα ψύχραιμος Αντρέας Χόλσταϊν. Ο δήμαρχος της πόλης Αλτενα είχε στον λαιμό του τον επίδεσμο από την επίθεση που είχε δεχτεί το προηγούμενο βράδυ. Ο δράστης, ένας 56χρονος Γερμανός, είναι στα χέρια της αστυνομίας, η επίθεση είχε καθαρά ρατσιστικά κίνητρα, επ’ αυτού δεν έχουν καμία αμφιβολία ούτε το θύμα ούτε η αστυνομία.

Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πέρασε για ένα ντονέρ από το τουρκικό μαγαζί δίπλα στο Δημαρχείο, περιέγραφε χθες ο Χόλσταϊν. Μόλις έδωσε την παραγγελία άκουσε έναν άγνωστο σε εκείνον πελάτη που μπήκε στο μαγαζί να τον ρωτά: «Εσείς είστε ο δήμαρχος;». Η απάντηση φυσικά ήταν θετική. Υστερα από αυτό ο δράστης έβγαλε ένα μαχαίρι από το σακίδιό του, με μία λαβή με το αριστερό χέρι από πίσω του έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. «Θα σε μαχαιρώσω», του είπε, «εμένα με αφήνεις στη δίψα και φέρνεις 200 πρόσφυγες στην Αλτενα». Ο δήμαρχος προσπάθησε να απομακρύνει το οπλισμένο χέρι του δράστη, το κατάφερε στο τέλος με τη βοήθεια του μαγαζάτορα και του γιου του. Οι τρεις μαζί ακινητοποίησαν τον σωματώδη δράστη. Ο δήμαρχος γλίτωσε με ένα τραύμα 15 εκατοστών στον λαιμό. Στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μείνει μόνον λίγες ώρες.

ΕΙΧΕ ΠΙΕΙ. Η επίθεση δεν ήταν προμελετημένη, ο δράστης δεν ανήκει σε κάποια ακροδεξιά, ρατσιστική οργάνωση, οι έρευνες έδειξαν ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλά τα κίνητρά του ήταν σαφώς πολιτικά. Του έφταιγαν οι 200 πρόσφυγες που δέχτηκε η πόλη. Η Αλτενα, μια πόλη 18.000 κατοίκων κοντά στο Χάγκεν της Βορειοδυτικής Γερμανίας, θα μπορούσε αναλογικά να πάρει λιγότερους. Αλλά ήταν επιλογή του δημάρχου στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης να πάρει περισσότερους για να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Ο δήμος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκεντρωμένη εγκατάσταση των προσφύγων, όρισε ειδικούς φροντιστές για τα προβλήματα της καθημερινότητας των προσφυγικών οικογενειών. Η Αλτενα έγινε γνωστή σε ολόκληρη τη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ένταξη των προσφύγων, η προσφορά του Χόλσταϊν είχε βρει αναγνώριση από όλες τις πλευρές και τους φορείς. «Με τη δουλειά ενσωμάτωσης των προσφύγων που έκανε η πόλη Αλτενα έστειλε ένα άκρως θετικό μήνυμα ανθρωπιάς», είπε χθες ο επίσκοπος του Ρουρ Φρανς Γιόζεφ Οβερμπεκ, εκφράζοντας την ανακούφισή του για τον Χόλσταϊν .

Ο δήμος τιμήθηκε τον περασμένο Μάιο με το Εθνικό Βραβείο Ενσωμάτωσης, ύψους 10.000 ευρώ. Στην τελετή απονομής το βραβείο έδωσε ή ίδια η Μέρκελ. Ο δήμαρχος, μέλος της δεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, δραστηριοποιείται επίσης στην πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού Δείχνουμε Πρόσωπο. Ο Αντρέας Χόλσταϊν ανήκει ακόμη στους βασικούς συντελεστές του συλλογικού βιβλίου «Ο αγώνας μου κατά της Ακροδεξιάς».

ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΘΕΙ. «Ξέρω γιατί το κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω», διαβεβαίωσε χθες ο χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος, που έχει τιμηθεί για την ενεργοποίησή του από την καγκελάριο Μέρκελ. Ο δήμαρχος της Αλτενα είχε δεχτεί άπειρα ανώνυμα μέιλ μίσους, ακόμα και χθες δέχτηκε μηνύματα που θεωρούσαν σωστή την επίθεση εναντίον του. Αλλά δεν πτοείται. Πριν χρόνια είχε καρκίνο, «τότε μου χαρίστηκε μια δεύτερη ζωή», είπε ο Χόλσταϊν, «χθες αισθάνθηκα σαν να γεννήθηκα για τρίτη φορά».

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του προκάλεσε σοκ στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ έδειξε συγκλονισμένος από την επίθεση στον δήμαρχο, εξέφρασε αισθήματα ανακούφισης για την ανάρρωση και εξεδήλωσε τη συμπαράσταση του ιδίου και πολλών άλλων Γερμανών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ με μήνυμά του στο τουίτερ είπε ότι η Ανγκελα Μέρκελ είναι «σοκαρισμένη από την επίθεση και ταυτόχρονα ανακουφισμένη που ο Χόλσταϊν επέστρεψε στην οικογένειά του».

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας έγραψε στο τουίτερ: «Ποτέ δεν πρέπει να αποδεχτούμε να δέχονται επίθεση άνθρωποι μόνον επειδή βοηθούν άλλους». Η πρόεδρος της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ κατέστησε το ακροδεξιό κόμμα ΑfD συνυπεύθυνο για την επίθεση τονίζοντας ότι «όποιος συμπεριφέρεται όπως το AfD, πρέπει να δεχτεί και την κατηγορία ότι ενθαρρύνει σε βίαιες επιθέσεις όπως αυτή στην Αλτενα».

Οι πολίτες στην Αλτενα είναι σοκαρισμένοι αλλά δεν μένουν απαθείς. Χθες βγήκαν στους δρόμους με μια αλυσίδα φωτός καταδικάζοντας την επίθεση στον δήμαρχό τους.