Σημάδια υπήρχαν από μέρες. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διατηρούσαν κάποιες επιφυλάξεις οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι διότι κατά το παρελθόν η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει εσκεμμένα παραπλανητικά σημάδια ότι προετοιμάζει κάποια νέα πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή, είτε για να συγκαλύψει τις πραγματικές προετοιμασίες είτε για να δοκιμάσει ακριβώς τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Αλλά αυτή τη φορά, τα προμηνύματα βγήκαν αληθινά: αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα και τον Ντόναλντ Τραμπ ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες γύρω στις 20:17 ώρα Ελλάδας (2:47 τοπική ώρα) και νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με κατεύθυνση προς Ανατολάς, ανεβάζοντας για μία ακόμα φορά την ένταση στα ύψη.
Ηταν η πρώτη πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου: από τον Απρίλιο μέχρι τότε εκτόξευε κατά μέσο όρο δύο με τρεις πυραύλους τον μήνα. Επειτα από την υπόγεια πυρηνική δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο, την έκτη κατά σειρά για τη Βόρεια Κορέα, και τον πύραυλο πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο στις 15 Σεπτεμβρίου, οι προκλήσεις περιορίζονταν σε λεκτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το Τόκιο, ο νέος πύραυλος εκτοξεύτηκε από την περιοχή της Πιονγκσόνγκ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ και παρέμεινε στον αέρα για περίπου 50 λεπτά προτού προσγειωθεί στη θάλασσα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας. Το Πεντάγωνο ήταν αυτό που πρώτο μίλησε για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος διάνυσε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων προτού πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση της Σεούλ, η οποία προσέθεσε πως ο πύραυλος έφτασε σε υψόμετρο 4.500 χιλιομέτρων. Μόλις λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, η Νότια Κορέα προχώρησε ως απάντηση σε δική της πυραυλική άσκηση. Η Ιαπωνία συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Και ο χορός των διαμαρτυριών μόλις ξεκινούσε.
ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Εννέα πακέτα κυρώσεων έχει επιβάλει εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006, όταν πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Κανένα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Κορέα έχει ανεβάσει σημαντικά ταχύτητα στο βαλλιστικό της πρόγραμμα από τα τέλη του 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον Ιούλιο δοκίμασε δύο διηπειρωτικούς πυραύλους, ο ένας εκ των οποίων κατέδειξε το δυναμικό να φτάσει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Και μόλις προ ημερών, νοτιοκορεάτης υπουργός προειδοποίησε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά η Βόρεια Κορέα ενδεχομένως να καταφέρει να ταιριάξει μία πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Η Ουάσιγκτον εφαρμόζει έναντι της Πιονγκγιάνγκ αυτό που αποκαλεί «μέγιστη πίεση και κυρώσεις» –μια από τις συνιστώσες της τακτικής αυτής είναι και η γνωστή, εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της, η Ουάσιγκτον δεν θα έχει «άλλη επιλογή παρά να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα» –αποκάλεσε μάλιστα ειρωνικά τον ηγέτη της «πυραυλάνθρωπο». Ο Κιμ απάντησε αποκαλώντας τον Τραμπ «διανοητικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη» και ο υπουργός Εξωτερικών του προειδοποίησε κατόπιν πως ο βορειοκορεάτης δικτάτορας μπορεί να διατάξει τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Την περασμένη Δευτέρα ο Τραμπ αποκάλεσε τη Βόρεια Κορέα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, επαναφέροντας μία ετικέτα την οποία είχε αφαιρέσει η κυβέρνηση Μπους πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Την περασμένη Τρίτη (γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο), το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε και νέες κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων και τριών κινεζικών εταιρειών. Η Πιονγκγιάνγκ έκανε λόγο για «σοβαρή πρόκληση και βίαιη παραβίαση».
Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι όλες οι επιλογές, ακόμα και οι στρατιωτικές, «βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» αλλά ότι προτιμά μία ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Οπως επισημαίνει το Atlantic, για τις ΗΠΑ, ο δρόμος προς μία διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα περνάει μέσα από το Πεκίνο.
ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου ωστόσο, Αμερική και Κίνα εξακολουθούν να διαφωνούν σε ορισμένα καίρια ζητήματα, όπως το γιατί επιζητεί καταρχήν η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα καθώς και οι λόγοι για τους οποίους απέτυχαν προηγούμενες συμφωνίες παύσης των επίμαχων δραστηριοτήτων της. Αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες αυτές, βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης είναι μάλλον απίθανη. Και στο μεταξύ, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας βαίνει κλιμακούμενη.