Με μερίσματα, λοταρίες και την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει τους Ελληνες να ξεχάσουν όσα στοιχειώνουν τους συγκυβερνήτες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: τα ψεύτικα συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» όταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παίρνουν φωτιά, τα πωλητήρια σε μονάδες – φιλέτα της ΔΕΗ με τις σφραγίδες να μπαίνουν αύριο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τον κατακλυσμό των φόρων και το επικείμενο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα.
Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί σε δικαιούχους το κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουν σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας εκατομμύρια φορολογούμενοι για να μην μπουν στο στόχαστρο των 6.000 ημερήσιων κατασχετηρίων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ. Ο Δεκέμβριος, για να βγουν τα νούμερα του υπερπλεονάσματος, απαιτεί πληρωμές επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ και 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Ο συνολικός φορολογαριασμός του τελευταίου διμήνου του έτους, αν αθροιστούν ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι, αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Η επικοινωνιακή διαχείριση όμως, προτάσσει τη φορολοταρία η οποία αναμένεται να μοιράσει σήμερα 1.000 ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους που έκαναν πληρωμές με πλαστικό χρήμα (οι λαχνοί θα πιστωθούν σήμερα στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στο Taxisnet), το μέρισμα που χτίστηκε στο βωμό της υπερφορολόγησης και την ανταλλαγή ομολόγων 25,75 δισ. ευρώ τα οποία είχαν προκύψει από το PSI και αντικαταστάθηκαν από νέα προκειμένου να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των τίτλων. Φρέσκο χρήμα δεν αντλήθηκε από την αγορά, αλλά η κίνηση ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται οι συγκεκριμένοι τίτλοι στη δευτερογενή αγορά.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταφέρει ούτε φέτος να εξασφαλίσει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τις χιλιάδες των μεταναστών που συνωστίζονται στα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα αναβολής της προβλεπόμενης από τη δική της υπογραφή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Εναλλακτικά, αν τα επιχειρήματα δεν εισακουστούν από τους δανειστές, εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στους νησιώτες.
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι, σε όλα τα μέτωπα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται στο Χίλτον, με τα προαπαιτούμενα να έχουν αυξηθεί σε 110 και από αυτά μόλις 30 να έχουν κλείσει. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν όμως ότι πολλά προαπαιτούμενα βρίσκονται σε ώριμη φάση χωρίς να διαταράσσεται ο στόχος ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης έως τις 22 Ιανουαρίου.
Σε αντιδιαστολή με τα προεόρτια της έλευσης των δανειστών όμως, όταν η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εμφανιζόταν προδιαγεγραμμένη έως το Σάββατο, οι νεότερες εκτιμήσεις περιορίζουν τον βαθμό βεβαιότητας –«θα δούμε» αναφέρουν πηγές των δανειστών και της κυβέρνησης –παρά το γεγονός ότι η «αποστασιοποιημένη» στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκολύνει. Η Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να παρατηρεί διακριτικά τις συνομιλίες χωρίς να θέτει –μέχρι τώρα τουλάχιστον –νέες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση. Οι χθεσινοί πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θεωρήθηκαν καλό σημάδι από τους δανειστές και η κυβέρνηση μπορεί να ζορίζεται πολιτικά από τις εικόνες μάχης έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας αλλά ανασαίνει στο μέτωπο της αξιολόγησης. Οι δανειστές είχαν διαμηνύσει ότι χωρίς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση συμμορφώθηκε απολύτως.
Το κλίμα παραμένει θετικό, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ τεχνική δουλειά να γίνει, κυρίως στο θέμα της αναμόρφωσης του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Από τα 110 προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση εξασφάλισε την ανοχή των δανειστών για ένα. Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναβάλλεται με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών έως τον Μάρτιο του 2018, παρ’ ότι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε αλλαγές έως το τέλος του 2017. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει συμφωνία ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες τιμές οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου ενώ όπως έγινε γνωστό χθες σχεδιάζεται ταχύτερη εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.
Αν προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο προκειμένου να αρχίσει να εισπράττεται σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο. Στο βαθμό όπου δεν υπάρξει προσαρμογή των δόσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, συνθέτοντας τον απόλυτο καλοκαιρινό εφιάλτη για εκατομμύρια φορολογούμενους.

ΤΟΥΝΕΛ. Η φορολογική επιβάρυνση δεν προβλέπεται σε κανένα σενάριο να μειωθεί στο ελάχιστο το 2018. Αντίθετα νέες επιβαρύνσεις, με κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, νέο μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και αυξημένες επιβαρύνσεις εισφορών έρχονται να προστεθούν από τις αρχές του έτους, επιβαρύνοντας την οικονομία και τις προσπάθειες εξόδου από την ύφεση.
Το τμήμα αναλύσεων της Eurobank με χθεσινή του μελέτη επισημαίνει πως ακόμα και εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος, 2,5% την επόμενη διετία και 2% για την περίοδο 2020-2031, θα χρειαστεί να περάσουν 15 χρόνια για να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ στα προ της κρίσης επίπεδα. «Ζητούμενο για την ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης ώστε να καλύψει σε σχετικά σύντομο χρόνο την απώλεια εισοδήματος και παραγωγής των προηγουμένων δέκα ετών. Εξίσου σημαντικό είναι οι εν λόγω ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ να είναι βιώσιμοι σε μακροχρόνια περίοδο» επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας την ώρα που αποτελεί κοινό τόπο για τους περισσότερους οικονομολόγους ότι χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.