Απίστευτες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο, με αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν με κλομπ διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλούς ηλικιωμένους, που επιχείρησαν να ματαιώσουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο συγκεκριμένος χώρος για πολλή ώρα είχε μετατραπεί σε θάλαμο αερίων από τα  χημικά των ΜΑΤ και το περιεχόμενο δύο πυροσβεστήρων που άδειασαν οργισμένοι διαδηλωτές. Ο συνδυασμός των χημικών στον κλειστό χώρο του Ειρηνοδικείου έκανε την ατμόσφαιρα τόσο αποπνικτική, που από τύχη δεν υπήρξαν πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Από χτυπήματα με κλομπ κατά τη διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του κινήματος Δεν Πληρώνω Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο οποίος με τραύματα στα χέρια και στο κεφάλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας.

Σε οχυρό με τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ είχε μετατραπεί από νωρίς χθες το κτίριο του Ειρηνοδικείου στην οδό Λουκάρεως. Μετά τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων είχαν προγραμματιστεί 29 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών και πήρε πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας κινητοποιώντας τρεις διμοιρίες ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από την αίθουσα όπου επρόκειτο να γίνουν οι πλειστηριασμοί εμποδίζοντας την προσέγγιση  διαδηλωτών.

Τα πνεύματα ήταν οξυμμένα από την αρχή και οι σφοδρές συγκρούσεις άρχισαν  γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές αρχικά φώναζαν συνθήματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να μπουν στην αίθουσα.

Ο χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από τις άγριες συμπλοκές. Διαδηλωτές όρμησαν στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με τα κλομπ. Από τους ξυλοδαρμούς δεν γλίτωσαν ούτε ηλικιωμένοι.

Τα επεισόδια πήραν επικίνδυνες διαστάσεις όταν διαδηλωτές άρχισαν να αδειάζουν πυροσβεστήρες και να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη και μετά τις πέντε το απόγευμα, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να φυγαδεύσουν τους συμβολαιογράφους από το κτίριο το οποίο  πολιορκούνταν από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα.