Toν δρόμο για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών έως 50.000 ευρώ, μέσω της απλοποιημένης διαδικασίας, ανοίγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Η διάταξη προβλέπει τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι επιχειρήσεις ώστε να κριθούν βιώσιμες για να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης απόφασης. Συγκεκριμένα:

n Να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

n Ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση των ποσών προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει από τη σύγκριση του καθαρού αποτελέσματος προ φορών τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης και του μέσου όρου των δύο πλέον θετικών καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων τόκων και αποσβέσεων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.