Τη δέσμευση της κυβέρνησης, και όλων των κομμάτων, σε ένα εθνικό στόχο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από 8,6% σε 12% του ΑΕΠ ως το 2020, και 15% μεσοπρόθεσμα, ζητά ο ΣΕΒ μαζί με πέντε περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους.
Στην πράξη ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να αντιστρέψει την αποβιομηχάνιση, να εγκαταλείψει τον αρνητισμό απέναντι στην επιχειρηματικότητα και να υιοθετήσει επιτέλους και η Ελλάδα μια εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, που ακόμη και μέσα στην κρίση συνεισέφερε στην οικονομία, παρέχοντας άμεση και έμμεση απασχόληση σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους.
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαικής κατάταξης αναφορικά με τη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ. Η βιομηχανία συμμετέχει με ποσοστό κάτω του 10%, όταν ο μέσος ευρωπαικός όρος είναι στο 15%, και όταν η Κομισιόν έχει βάλει σαν στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 20%. Η Ελλάδα ωστόσο είναι από τις ελάχιστες χώρες που εξαλολουθούν να μην έχουν θέσει έναν εθνικό στόχο για το 2020 στο πλαίσιο της ευρωπαικής πολιτικής “για την Αναγέννηση της Ευρωπαικής βιομηχανίας”.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά η υιοθέτηση και στήριξη του στόχου να γίνει με ευρεία συναίνεση των κομμάτων, στο πλαίσιο μιας μαοροχρόνιας στρατηγικής, με πολιτικές που θα εξιδεικεύουν και θα στηρίζουν την πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαικό μέσο όρο, ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών. Το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης είναι ότι δίχως αύξηση της εξωστρεφούς παραγωγής μέσω διεθνώς εμπορεύσιμων προιόντων δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επομένως δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία, άρα η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει της κρίσης.
Στην πράξη ο βιομηχανικός κόσμος ζητά από τον πολιτικό κόσμο να δεσμευτεί σε μια εθνική στρατηγική για την ελληνική βιομηχανία, που θα την μετατρέψει σε προμηθευτή ενδιάμεσων και τελικών αγαθών , θα τη βοηθήσει να ενσωματώσει ταχύτερα την καιτονομία, θα μειώσει τα εμπόδια ώστε να επιταχυνθούν νέες παραγωγικές επενδύσεις, και παράλληλα θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον (61η θέση διεθνώς σήμερα στο Doing Business).
Απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι το κείμενο συνυπογράφει και η “Ελληνική Παραγωγή”, δηλαδή ο φορέας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο με στόχο την ενίσχυση της φωνής της βιομηχανίας. Τότε, το σκεπτικό των ιδρυτών της “Ελληνικής Παραγωγής” ήταν ότι ο ΣΕΒ λόγω του πολυσυλλεκτικού του πλέον ρόλου, δεν δίνει το βάρος που θα έπρεπε στη βιομηχανία.
Αλλά όπως λένε πηγές του χώρου, τους τελευταίους ωστόσο μήνες καταγράφεται μια σαφή στροφή του ΣΕΒ στην ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τη βιομηχανία, γεγονός που οδηγήσε και στη σημερινή κοινή ανακοίνωση. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι σύνδεσμοι βιομηχανίας Αττικής-Πειραιά, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου με μοναδική εξαίρεση το Σύνδεσμο Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Σύμφωνα με πηγές του χώρου, ο ΣΒΒΕ κινείται πάντα λίγο πιο ανεξάρτητα, και διεκδικεί ένα πιο αυτόνομο ρόλο από τον ΣΕΒ.