Παραβιάσεις διοικητικών διαδικασιών, ζητήματα πολεοδομίας, περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και οικονομικές ατασθαλίες στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται στη λίστα των υποθέσεων που κλήθηκαν να διερευνήσουν τα κλιμάκια των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το 2016.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), την περσινή χρονιά στο στόχαστρο των 12 επιθεωρητών της υπηρεσίας μπήκαν συνολικά 1.688 υποθέσεις έπειτα από καταγγελία. Μάλιστα, ο αριθμός των υποθέσεων που διερευνήθηκαν ήταν αυξημένος συγκριτικά με το 2015 (1.388 υποθέσεις).
ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ. Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις που ανέλαβε το 2016 η ΓΕΔΔ ήταν και αυτή της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για πλαστά εισιτήρια. Πρόκειται για την υπόθεση υπεξαίρεσης 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, με τη διάθεση εισιτηρίων, για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά. Ενώ σύμφωνα με τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί ανακριτικό υλικό 250.000 σελίδων και τα πρώτα πορίσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Παπασπύρου, οι επιθεωρητές που χειρίζονται την υπόθεση δέχθηκαν ακόμη και μήνυση για παράβαση καθήκοντος, «τακτική που θέλει να επιβάλει την ανομία και την ατιμωρησία. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό το πόσο δύσκολο είναι το έργο μας».
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΕΔΔ, οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα αλλά και αιρετούς και μετακλητούς έφτασαν το 2016 τις 1.267. Από αυτές, η πλειονότητα των ποινικών διώξεων αφορά δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους. Πιο συγκεκριμένα, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε 378 αιρετούς. Στη λίστα με όσους διώχθηκαν ποινικά βρίσκονται και 159 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και 46 γιατροί. Οπως προκύπτει, δε, από τα επίσημα στοιχεία, για 29 δημόσιους – δημοτικούς υπαλλήλους εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στη ΓΕΔΔ το 2016 άγγιξαν τις 1.821.
Οπως επεσήμανε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο στόχαστρο της υπηρεσίας έχουν μπει και περίπου 137.000 ύποπτες ελληνοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. «Εχουμε περιπτώσεις όπου 40 άτομα δήλωσαν την ίδια διεύθυνση κατοικίας. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, για να κάνει κανείς αίτηση πολιτογράφησης στη χώρα μας πρέπει να δηλώνει κάτοικος Ελλάδας. Ετσι, είχαμε με την ανοχή υπηρεσιών τέτοια φαινόμενα». Μάλιστα, προσθέτει η κυρία Παπασπύρου, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στη ΓΕΔΔ, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι «χρέωναν» για να κάνουν τα στραβά μάτια στις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων από 3.000 έως και 5.000 ευρώ κάθε άτομο.

Εντολή ελέγχου και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Δύο ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης όρισε μεικτό κλιμάκιο ελέγχου προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος και να διαπιστωθούν οι πράξεις και οι παραλείψεις των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εντολή ελέγχου, τυχόν συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων. «Θα ερευνηθούν τα πάντα. Τι έχει γίνει, τι φταίει για τις πλημμύρες, πώς δόθηκαν άδειες να χτιστούν κτίρια στο ρέμα. Πρώτα θα γίνει ο δικός μας έλεγχος, τι ακριβώς έχει γίνει στη Μάνδρα. Τι έφταιξε και καθυστέρησε τόσο πολύ η μελέτη των αντιπλημμυρικών», τονίζει η Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα, σήμερα τελειώνει και η διορία που έχουν δώσει οι επιθεωρητές στην Πολεοδομία Ελευσίνας προκειμένου να τους δώσει στοιχεία για τις εκδοθείσες άδειες κτιρίων.