Οσοι, σαν έτοιμοι από καιρό, έσπευσαν να ασκήσουν εσωκομματική κριτική για την προτεινόμενη ονομασία του νέου πολιτικού φορέα διέπραξαν ατόπημα. Και διέπραξαν ατόπημα όχι μόνο απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, η οποία εξάλλου έχει κάθε δικαίωμα να καταθέτει προτάσεις, αλλά και απέναντι σε μια ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 πολίτες.

Η νομιμοποίηση του προοδευτικού χώρου ως αυτόνομης πολιτικής οντότητας προέρχεται ακριβώς από αυτή τη μαζική συμμετοχή. Και ασφαλώς από το γεγονός ότι η νέα του ηγεσία δεν επελέγη από ένα κλειστό σύστημα, δηλαδή από κομματικά όργανα, αλλά από τους προοδευτικούς πολίτες που έδωσαν το «παρών» στην κάλπη. Οι πολίτες αυτοί έκαναν μια επιλογή. Οι βιαστικοί επικριτές δεν έχουν παρά να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα γνώμης ή –ακόμη περισσότερο –την υποχρέωση να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Το ιδρυτικό συνέδριο ωστόσο έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να κατατεθούν απόψεις, να συζητηθούν ιδέες, να ψηφιστούν προτάσεις. Εκεί λοιπόν μπορούν να εκφραστούν και οι όποιες διαφωνίες ώστε να έχουν τον χαρακτήρα της γόνιμης αντιπαράθεσης και όχι της εύκολης κριτικής.

Οσοι, υποψήφιοι, ψηφοφόροι και στελέχη, συμμετέχουν στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης το κάνουν στο όνομα της ενότητας. Αυτή η ενότητα πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού απ’ όλους. Καμία ρωγμή δεν είναι ανεκτή, καμία εύκολη κριτική δεν επιτρέπεται να αμαυρώσει ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα.