Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δήμαρχο Μάνδρας έχει μόλις τελειώσει και ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινάει το οδοιπορικό του στη λασπωμένη και κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη της Δυτικής Αττικής. Επισκέπτεται σπίτια και καταστήματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και συνομιλεί με πολίτες. Σε ένα από αυτά ένας κάτοικος τον πλησιάζει και τον παροτρύνει: «Να πας σε όλα τα σπίτια, όχι σε ένα – δυο, όπως οι άλλοι που ήρθαν εδώ. Για να έχεις πλήρη εικόνα της καταστροφής».

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είδε χθες το πρωί όλα τα σπίτια της Μάνδρας, επισκέφθηκε όμως αρκετά, επισημαίνουν στην Πειραιώς: «Πήγε σχεδόν παντού στην πόλη». Με αυτή τη δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη, μέσα σε 15 ημέρες, στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να καταδειχθεί πως η ΝΔ είναι παρούσα και δίπλα στους κατοίκους, ενώ αντίθετα –όπως αναφέρεται –η κυβέρνηση απουσιάζει. Ακριβώς σε αυτό, στην αδράνεια της κυβέρνησης δηλαδή, επικέντρωσε τα πυρά του ο πρόεδρος της ΝΔ λίγο μετά τη συνάντησή του με τη δήμαρχο Μάνδρας και την περιοδεία του στην πόλη. «Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων της Μάνδρας. Δεκαπέντε μέρες μετά περιμένουμε ακόμα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους» σημείωσε.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ». Προχθές, άλλωστε, από το συντονιστικό των τομεαρχών της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρίξει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για τις ευθύνες του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της Περιφέρειας στο θέμα της υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέροντας: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν. Και, δυστυχώς, το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες –και σε αυτήν την περίπτωση –είναι να πετάξουν από πάνω τους το μπαλάκι των ευθυνών». Ετσι, και χθες συνέχισε την αυστηρή κριτική του προς τους κυβερνώντες καλώντας τους να χορηγήσουν «χωρίς γραφειοκρατία» στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται το έκτακτο οικονομικό επίδομα, ώστε να ξαναρχίσουν να τακτοποιούν τις ζωές τους. Ταυτόχρονα ζήτησε να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στον Δήμο Μάνδρας, έτσι ώστε και η πόλη να βρει την ισορροπία της και δεσμεύτηκε προσωπικά για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Από την Πειραιώς, πάντως, σημείωναν πως η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ δεν ήταν για το θεαθήναι «αλλά ουσιαστική». Αλλωστε, συμπλήρωναν, η ΝΔ με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της έχει φέρει εγκαίρως το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες της Μάνδραςστο Ευρωκοινοβούλιο. Επιπλέον, σύστησε επιστημονική επιτροπή για να μελετήσει τα αίτια της καταστροφής και να εντοπίσει παραλείψεις, ενώ στελέχη της έχουν ήδη διανείμει στην περιοχή πάνω από 60 τόνους τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης. Και σύντομα λένε, η ΝΔ θα είναι ξανά στη Δυτική Αττική, καθώς προγραμματίζει μία ειδική έκτακτη προσυνεδριακή διαδικασία που θα αφορά θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.

Κατά την παραμονή του στην πληγείσα πόλη της Μάνδρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από πολυπληθές κλιμάκιο της ΝΔ με τοπικούς βουλευτές και τους αρμόδιους τομεάρχες, σε μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμηνύσει πως όλος ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από τη δήμαρχο Γιάννα Κριεκούκη για τα περίπου 1.300 σπίτια και καταστήματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και για τα μεγάλα προβλήματα σε βασικές υποδομές. Ακολούθως περιόδευσε σε όλη την πόλη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εικόνα της καταστροφής. Επισκέφθηκε αρκετά σπίτια που επλήγησαν από τη θεομηνία και εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη και σήμερα μέσα στις λάσπες, καθώς και τον κατεστραμμένο πρότυπο παιδικό σταθμό. Ακόμη συζήτησε με εθελοντικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πόλη και στηρίζουν τους κατοίκους, καθώς και με άνδρες και γυναίκες του στρατού και της Αστυνομίας που συνδράμουν τις προσπάθειες στην περιοχή.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο μεταξύ, από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται ξανά στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στη σημερινή τιμητική εκδήλωση για τον πατέρα του: σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δοθεί το όνομα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε συνέχεια δε, του ευρωπαϊκού Μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της ΝΔ –με αλλεπάλληλα ταξίδια σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Στρασβούργο –έχει προγραμματίσει και πάλι ουσιαστικές συζητήσεις. Νωρίτερα, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Γίρκι Κατάινεν, στο Ινστιτούτο Μπρίγκελ. Η συζήτηση έχει τίτλο «Καθήκον για τον επανασχεδιασμό της Ευρώπης» και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διατυπώσει τις απόψεις του για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αργά χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση εργαζομένων της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών.