Πανικό στην κυβέρνηση και έντονη δυσαρέσκεια σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και η θύελλα αντιδράσεων που έχει εξαπλωθεί στην κοινωνία αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως μάλιστα μετά τα όσα απίστευτα συνέβησαν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου την Τετάρτη.

Βλέποντας πως η ιστορία με τους πλειστηριασμούς μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου κορυφαίοι υπουργοί επιχείρησαν να διαβεβαιώσουνότι η λαϊκή α’ κατοικία προστατεύεται με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη και θα προστατευτεί.

Επιμένοντας δε ότι οι χθεσινοί πλειστηριασμοί αφορούσαν μόνο ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών δεν έλειψαν οι αιχμές για τα κινήματα που αντιδρούν με τον Στ.Κοντονή να επαναλαμβάνει ότι ενίοτε λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών.

Πάντως το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και οι άλλες συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς αμφισβητούν ευθέως το επιχείρημα αυτό, ενώ μιλούν για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μόνο ακίνητα υψηλής αξίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και λαϊκές κατοικίες και περιουσία.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως τέτοια αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, και συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» .

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον.

Κάλεσε δε, όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών. Τέλος, ερωτηθείς εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

Πλήρως αντίθετη στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι η Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση της προστασίας της.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα FM» η κ. Γεννηματά τόνισε: «Είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δάνεια που έχουν λάβει μικρά και μεσαία νοικοκυριά» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει επιτέλους να ζητήσει παράταση η κυβέρνηση από τους εταίρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στο τέλος του 2017».

Σχετικά με τις αντιρρήσεις που προκάλεσε το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» η κ. Γεννηματά είπε ότι «δεν είναι μόνο στο όνομα, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, είναι κίνημα και στην πράξη, καθώς δεν προέκυψε από διευθετήσεις και συνεννοήσεις κορυφής, αλλά από 212.000 ψήφους».

Αναφορικά με το πρώτο συνέδριο του κόμματος, η κ. Γεννηματά αποκάλυψε ότι ο στόχος είναι να διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, ώστε και πολύς χρόνος να μην περάσει, αλλά και να προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Η επικεφαλής του νέου φορέα κατέστησε σαφές, ότι «ο νέος φορέας είναι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά δεν συνάδει με κανένα από τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, μιας και συγκυβερνά με “μια ακροδεξιά απόφυση”, τον κ. Καμμένο, και για το ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε πουθενά “όχι” και δεν διαπραγματεύτηκε υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».