Από τη στιγμή της ανακοίνωσης Γεννηματά – Θεοδωράκη, το Κίνημα Αλλαγής και ο τρόπος ονοματοδοσίας του νέου φορέα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των κεντροαριστερών στελεχών. Είτε θετικά είτε αρνητικά, είναι βέβαιο πως έκλεψε τις εντυπώσεις, με τη Χαριλάου Τρικούπη, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μπει σε κύκλο εσωστρέφειας, να θυμίζει πως με την εκλογή της η Γεννηματά κέρδισε το δικαίωμα να δημιουργήσει έναν φορέα όπως κρίνει αυτή, τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε –και αυτό έκανε και στην περίπτωση του ονόματος, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα αποφασιστεί στο Συνέδριο. «Η διαδικασία της διεύρυνσης της παράταξης συνεχίζεται κανονικά» σχολιάζουν συνεργάτες της επικεφαλής, που την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να ανακοινώσουν τα ονόματα τα οποία θα απαρτίζουν το κύριο ολιγομελές ανώτατο πολιτικό όργανο που θα αναλάβει, μαζί με την οργανωτική επιτροπή, τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεβαστουπόλεως, με συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη να αναφέρουν πως η επιτυχία του εγχειρήματος «είναι το μεγάλο στοίχημα για τον χώρο», κάνοντας λόγο για ένα momentum που δεν πρέπει να χαθεί.
ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Ηπιος εμφανίστηκε με παρέμβασή του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, αφού διευκρίνισε πως δεν είχε «εκ των προτέρων ενημέρωση» για τις προθέσεις Γεννηματά – Θεοδωράκη, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «μείζον ζήτημα» –ακόμα κι αν τέτοιες αποφάσεις, κατά τη γνώμη του, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά. «Για μένα σημαντικό είναι μια συνεννόηση που θα διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την εκπροσώπηση όλων. Σημαντικό είναι το πρόγραμμα ώστε το καινούργιο να είναι πράγματι καινούργιο και ο νέος φορέας να εκφράζει πράγματι μια νέα αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τη Γεννηματά την Παρασκευή.
«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ». Οι επαφές της επικεφαλής της ΔΗΣΥ, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί –συνάντησε χθες τον έτερο εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιο Γιώργο Καμίνη, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα του ονόματος. «Από την πλευρά μου, τόνισα πόσο σημαντικό είναι οι διαδικασίες να είναι συλλογικές, ανοιχτές, να κρατάμε πάντοτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας πως «όλα είναι προσωρινά» και πως «γι’ αυτό γίνονται τα συνέδρια, για να αποφασίζουν». Σε πιο έντονο τόνο ήταν η αντίδραση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε τις προθέσεις του να καταθέσει τη δική του πρόταση για το όνομα του νέου φορέα. «Υπάρχει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν ξεκινάμε καλά» επεσήμανε, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το εγχείρημα.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ. Με το πέρας των επαφών Γεννηματά, η νεοεκλεγείσα επικεφαλής αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο η παράταξη θα πορευτεί μέχρι το Συνέδριο. Τρία είναι τα όργανα που θα συσταθούν με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση. Κατ’ αρχάς η Πολιτική Γραμματεία, με τα βασικά πρόσωπα που συμμετείχαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις εσωτερικές διαδικασίες, η οποία θα αποτελεί τη βασική «ηγετική ομάδα». Παράλληλα, θα οριστούν Οργανωτική Επιτροπή, που θα αναλάβει τα πρακτικά ζητήματα του Συνεδρίου, και ένα άτυπο Συντονιστικό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, το οποίο θα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση των θέσεων και την ενιαία γραμμή των βουλευτών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Στόχος είναι όλα τα διαδικαστικά να έχουν διευθετηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε από εκεί και πέρα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς το Συνέδριο, το οποίο, αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, θα λάβει χώρα τον Μάρτιο.