Αν γίνεται; Φυσικά και γίνεται. Και αν κάποιος δεν είναι τόσο σίγουρος ότι γίνεται; Ας κάνει έναν κόπο να δει και να καμαρώσει την εξέλιξη του Παναγιώτη Ρέτσου, των 22 εκατ. ευρώ και της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ας θυμηθεί πώς ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδειξε τον δρόμο το μακρινό 2009, σε ηλικία 17 ετών, όταν μεταγράφηκε στη Σάλκε. Και φυσικά ας προσθέσει στον συλλογισμό του πως έναν χρόνο πριν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έφυγε για τα ξένα, σε ηλικία 20 ετών. Μια χαρά γίνεται λοιπόν.

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από ωραίες ιστορίες, που δεν τις ακούν αλλά και τις δημιουργούν μικρά παιδιά. Οσο μάλιστα οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις, οι προπονητικές μέθοδοι και το «χρηματιστήριο» βάζουν τον ρυθμό τόσο και ο συντελεστής ηλικίας αλλάζει. Τόσο και σπάνε ταμπού. Δεν είναι θέμα ηλικίας. Είναι οι ευκαιρίες, η ικανότητα, το timing, όλα μαζί. Και αν σου προκύψουν, τότε όντως ανοίγει πεδίο καριέρας.

Σε εβδομαδιαία βάση πλέον έρχονται σκάουτερ κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων και πρωταθλημάτων στα μέρη μας. Το πρώτο πράγμα που ζητούν από τους μάνατζερ που τους γυροφέρνουν στα γήπεδα είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα από αναμετρήσεις Κ-21. Το δεύτερο; Να τους μεταφέρουν στα γήπεδα όπου ήδη… φύτρωσε η επόμενη γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι 20άρηδες που έχουν ήδη συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, που έχουν παρουσίες στις μικρές εθνικές ομάδες κ.λπ. Οι περισσότεροι σύλλογοι λοιπόν το έχουν πιάσει το νόημα.

Δεν τους είδαμε

Δεν είναι πια μονάχα η αγορά του εσωτερικού, τα γεμάτα πορτοφόλια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, η σταδιακή επιστροφή της ΑΕΚ κ.λπ. Είναι μια τεράστια διαδικασία που φέρνει ειδήσεις όπως η καλοκαιρινή μεταγραφή του Αλέξανδρου Κατράνη από τον Ατρόμητο στη Σεντ Ετιέν ή παλιότερα του Μάριου Οικονόμου από τον ΠΑΣ στην Κάλιαρι και του Γιούρι Λοντίγκιν στη Ζενίτ. Παιδιά που καλά καλά δεν προλάβαμε να τα δούμε στα μέρη μας.

Ολο και προκύπτουν λοιπόν αντίστοιχες απόπειρες. Ολο και ανοίγει η κουβέντα γύρω από «πιτσιρικάδες» που δείχνουν ότι σύντομα θα… μεγαλώσουν. Σαν τον Κούτρη, τον Κουλούρη, τον Ανδρούτσο και τον Γαλανόπουλο που ήδη απολαμβάνουν την παρουσία τους στην ελίτ του εγχώριου πρωταθλήματος διεκδικώντας κούπα, αλλά και σαν τους άλλους για τους οποίους κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια. Ο Μαυροπάνος, ο Πασαλίδης, ο Δουβίκας, ο Μελιόπουλος. Η νουβέλ βαγκ που βιάζεται να μας συστηθεί. Τα φιντανάκια της φετινής Σούπερ Λίγκας. Οι ποδοσφαιριστές που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσουν την επόμενη μέρα της Εθνικής Ελλάδας. Μπήκαμε στον πειρασμό να διαλέξουμε μια 11άδα. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να προσθέσουμε και άλλα πολλά ονόματα. Γιατί όντως είναι πολλά τα νέα παιδιά που έχουν πλέον ρόλο στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Που έχουν σκάουτερ που πηγαίνουν κι έρχονται για χάρη τους. Που έχουν ατζέντηδες που κονταροχτυπιούνται για τα «δικαιώματά» τους. Περιπτώσεις που αξίζει κανείς να τις έχει κατά νου, για την ώρα που θα ακούσει για τον «επόμενο» Κώστα Μανωλά, Κώστα Μήτρογλου και για όποιον άλλο κατάφερε ξεκινώντας από τα… μέρη μας να δημιουργήσει καριέρα πάνω από τη φαντασία!

Mία ενδεκάδα που έρχεται από το μέλλον

Ανδρέας Γιαννιώτης

Ατρόμητος

Ετρεξε ένα φοβερό και τρομερό σερί 765’ στο πρωτάθλημα δίχως να παραβιαστεί η εστία του. Ηταν αποκάλυψη πέρυσι με τον Πανιώνιο (33 συμμετοχές), ακόμη καλύτερος στο Περιστέρι. Σημειώστε πως αργά ή γρήγορα ο 25χρονος πορτιέρο θα φορέσει τα κόκκινα γάντια του Ολυμπιακού.

Σούπερ Λίγκα: 10 συμμετοχές, 900’

Οκάν Χατζητερζόγλου

Ξάνθη

Η μεγάλη αδυναμία του Βλάνταν Ιβιτς, αλλά και του Ραζβάν Λουτσέσκου. Παιδί της Ξάνθης, γεννημένος το 1996. Με μπόι 1,87 μ., που παίζει άνετα τόσο ως στόπερ όσο και ως δεξιός μπακ. Μέλος της Εθνικής Ελπίδων, αλλά ακόμα δεν έχει πολύ χρόνο συμμετοχής.

Σούπερ Λίγκα: 1 συμμετοχή, 90’

Τριαντάφυλλος Πασαλίδης

Αστέρας

Μόλις φέτος στην Τρίπολη. Μεταγραφή από τον Αιγινιακό. Ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός όχι μόνο είναι βασικός, αλλά εξελίσσεται και σε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας του Σάββα Παντελίδη. Στην πρώτη γραμμή και της Εθνικής Ελπίδων. Ηδη απασχολεί την ΑΕΚ και όχι μόνο…

Σούπερ Λίγκα: 11 συμμετοχές, 990’,

2 γκολ

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος

ΠΑΣ Γιάννινα

Ξετρελαίνει τους σκάουτερ κορυφαίων πρωταθλημάτων. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΣ, που μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Σμύρνης. Κλώνος… Ρέτσου. Και μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, όπως λέγεται.

Σούπερ Λίγκα: 11 συμμετοχές, 990’,

2 γκολ

Λεονάρντο Κούτρης

Ολυμπιακός

Εδώ το… μπαμ έγινε. Στα 22 του βασικός αριστερός μπακ του Ολυμπιακού. Ποιοτικός, με πολύ μεγάλη ικανότητα στο επιθετικό κομμάτι της θέσης. Η απόδειξη πως η Σούπερ Λίγκα διαθέτει περιπτώσεις ικανές να πρωταγωνιστήσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Σούπερ Λίγκα: 8 συμμετοχές, 720’,

1 γκολ

Δημήτρης Μελιόπουλος

Ξάνθη

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής γεννημένος στον 21ο αιώνα (22/3/2000), που αγωνίστηκε στη Σούπερ Λίγκα. Αυθεντικό ταλέντο. Αμυντικός χαφ, που μπορεί να αγωνιστεί και ως στόπερ. Ικανότητες… χωρίς ταβάνι. Προσδοκίες: αντίστοιχες. Τον συζητά όλος ο… καλός κόσμος.

Σούπερ Λίγκα: 3 συμμετοχές, 116’

Κωνστανρίνος Γαλανόπουλος

ΑΕΚ

Θα γίνει 20 ετών στις 27 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ θα απολαμβάνει τη δεύτερη γεμάτη σεζόν του με την ΑΕΚ. Μηχανάκι στη μεσαία γραμμή, σημαντικός για την ομάδα του, αλλά και για την Εθνική Ελπίδων. Ο τραυματισμός του Γιόχανσον τον φέρνει στην πρώτη γραμμή.

Σούπερ Λίγκα: 9 συμμετοχές, 618’

Χρήστος Αλμπάνης

Απόλλων Σμύρνης

Με γερμανική εκπαίδευση. Στα 23 του και στην πρώτη του χρονιά στη Σούπερ Λίγκα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του. Εξτρέμ που μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες.

Σούπερ Λίγκα: 12 συμμετοχές, 812’, 3 γκολ

Θανάσης Ανδρούτσος

Ολυμπιακός

Ο πληρέστερος νεαρός μεσοεπιθετικός του ελληνικού πρωταθλήματος. Μόλις 20 ετών. Ποδοσφαιριστής από τα σπλάγχνα του Ολυμπιακού, αλλά και επιπέδου… Ολυμπιακού. Από πέρυσι η Μονακό έχει «εισιτήριο διαρκείας» στο Γ. Καραϊσκάκης για χάρη του. Πρόσφατα ενδιαφέρθηκε και η Σαμπντόρια.

Σούπερ Λίγκα: 5 συμμετοχές, 250’

Ευθύμης Κουλούρης

ΠΑΟΚ

Προ διετίας δόθηκε δανεικός στην Ανόρθωση για να «ψηθεί». Πέρυσι είχε 19 συμμετοχές (5 γκολ) με τον ΠΑΟΚ, τις τελευταίες εβδομάδες ο Λουτσέσκου τον προτιμά αντί του Πρίγιοβιτς. Πάρα πολύ καλός σέντερ φορ ο 21χρονος. Οσο θα παίρνει… εμπιστοσύνη θα προσφέρει λύσεις.

Σούπερ Λίγκα: 5 συμμετοχές, 216’,

1 γκολ

Τάσος Δουβίκας

Αστέρας Τρίπολης

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής γεννημένος το 1999 που σκόραρε στην πρώτη κατηγορία της χώρας μας! (Την περασμένη Κυριακή με τον Λεβαδειακό). Εξαιρετικός επιθετικός και οι μνηστήρες που τον διεκδικούν είναι πολλοί.

Σούπερ Λίγκα: 9 συμμετοχές, 366’,

1 γκολ