Η αλλαγή κάποιων κανονισμών σε ένα κατεξοχήν παραδοσιακό άθλημα όπως είναι το τένις, ασφαλώς και χαρακτηρίζεται επανάσταση.

Στο τουρνουά των οκτώ καλύτερων αθλητών κάτω των 21 χρόνων, που διεξήχθη στο Μιλάνο, οι φίλοι του τένις πήραν μια πρώτη γεύση από νέους κανονισμούς, αλλά και από κάποιους άλλους που εφαρμόστηκαν σε πειραματικό στάδιο, όπως τα σετ των τεσσάρων γκέιμ.

Ωστόσο, το συμβούλιο των τουρνουά Γκραν Σλαμ, που αποτελείται από τους τέσσερις διευθυντές των διοργανώσεων και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Χάγκερτι, ύστερα από αρκετές συναντήσεις στο Λονδίνο ενέκρινε πέντε αλλαγές στους κανονισμούς, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο Οπεν της Αυστραλίας στη Μελβούρνη τον Ιανουάριο.

1 Οι παίκτες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους 25 δευτερόλεπτα για να κάνουν το σερβίς έπειτα από κάθε πόντο. Για τον έλεγχο του χρόνου θα υπάρχει ένα χρονόμετρο στις δύο περιοχές του αγωνιστικού χώρου.

Για τον κανονισμό αυτόν υπάρχουν πάντως αντιρρήσεις από τους παίκτες. Ο Ρότζερ Φέντερερ τον χαρακτήρισε «αγχωτικό», ενώ ο Ράφαελ Ναδάλ υποστήριξε πως «δεν θα ωφελήσει τα τουρνουά».

2 Μειώνεται ο χρόνος προθέρμανσης. Μέχρι τώρα, από την ώρα που οι παίκτες έμπαιναν στο γήπεδο έως την έναρξη του αγώνα μεσολαβούσαν 10-15 λεπτά. Τώρα θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο επτά λεπτά. Ενα λεπτό για κλήρωση και φωτογραφίες, πέντε για προθέρμανση και άλλο ένα μέχρι να ετοιμαστούν για να αρχίσει το παιχνίδι. Αν κάποιος παίκτης υπερβεί αυτόν τον χρόνο μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

3 Αλλαγή κανονισμού στην αποχώρηση αθλητή πριν από την έναρξη του τουρνουά. Αν ένας παίκτης επικαλεστεί ασθένεια ή τραυματισμό και το δηλώσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, τότε μπορεί να αποσυρθεί και να εισπράξει το 50% της αμοιβής για τη συμμετοχή του στον πρώτο γύρο. Το υπόλοιπο 50% θα το πάρει ο αθλητής που θα τον αντικαταστήσει, ο οποίος μπορεί να προσθέσει και το ποσό της αμοιβής από ενδεχόμενη νίκη του στο πρώτο παιχνίδι.

4 Ποινές για άσχημη συμπεριφορά. Με πρόστιμο θα τιμωρούνται παίκτες οι οποίοι εμφανίζονται στο γήπεδο σε άσχημη φυσική κατάσταση, δείχνουν απρόθυμοι να αγωνιστούν και επιδιώκουν την ήττα. Τέτοια περιστατικά παρατηρήθηκαν αρκετές φορές αυτή τη χρονιά.

5 Η λίστα των ισχυρών επιστρέφει στους 16 αθλητές, από τους 32 που είναι τώρα. Αυτό ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από το 2019. Με αυτή την αλλαγή μπορεί να έχουμε δυνατά παιχνίδια από τον πρώτο γύρο. Για παράδειγμα, το Νο 1 να αναμετρηθεί με το Νο 17.