«Δεν πρόκειται να χειραγωγήσουμε την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου» διαβεβαιώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της FIFA, σε μια προσπάθεια να προλάβει κακόβουλα σχόλια, όταν αύριο θα έχουν αναδειχθεί οι όμιλοι της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι κληρώσεις είχαν χειραγωγηθεί με παγωμένα και ζεστά μπαλάκια.

Η UEFA είχε χαρακτηρίσει «παράλογα» τα όσα υποστήριξε ο Μπλάτερ, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πως στη FIFA δεν υπήρχαν ζεστά μπαλάκια.

«Ολα είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, με εξαίρεση τα κόκκινα μπαλάκια που είναι για συγκεκριμένο λόγο. Ολα είναι θέμα τύχης για το πώς θα διαμορφωθούν οι όμιλοι» διαβεβαίωσε ο διευθυντής οργανώσεων της FIFA, Κρις Ανγκερ, με δηλώσεις του στο Sky.

Τα φαβορί

Η κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ θα διεξαχθεί αύριο στο Παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα και η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δημιουργηθούν γκρουπ του θανάτου.

Σε μία από τις πολλές δοκιμές που έγιναν χθες, η Βραζιλία κληρώθηκε με την Αγγλία, τη Δανία και το Μαρόκο.

Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με απόδοση 6,00 την κάτοχο Γερμανία και τη Βραζιλία. Ακολουθούν η Γαλλία (απόδοση 7,00), η Ισπανία (9,00) και η Αργεντινή (9,50).

Με την ολοκλήρωση της αυριανής κλήρωσης ο ποδοσφαιρικός κόσμος αρχίζει να κινείται ουσιαστικά σε ρυθμούς Μουντιάλ και ό,τι σχετίζεται με αυτό.

Εκτός των γνωστών ζητημάτων, της ασφάλειας και του χουλιγκανισμού, η Fare, ένα κίνημα κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων στο ποδόσφαιρο, προειδοποιεί τα μέλη της ΛΟΑΤ (αρκτικόλεξο των λέξεων Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς) που θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για τους αγώνες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, γιατί διατρέχουν κίνδυνο να δεχθούν επιθέσεις.

Η Fare θα συντάξει οδηγό επιβίωσης που θα αφορά τους φιλάθλους που ανήκουν στη ΛΟΑΤ, στις εθνικές μειονότητες και τους μαύρους.

«Θα διατρέξουν κίνδυνο οι γκέι φίλαθλοι που περπατούν στον δρόμο πιασμένοι χέρι χέρι; Εξαρτάται σε ποια πόλη θα βρίσκονται και από την ώρα της ημέρας. Δεν είναι έγκλημα να είσαι γκέι στη Ρωσία, υπάρχει ωστόσο νόμος κατά της προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους νέους» εξηγεί ο διευθυντής της Fare, Πιάρα Ποβάρ.

Αρκετοί από τους άγγλους φιλάθλους των ΛΟΑΤ έχουν εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι, παρά τις προειδοποιήσεις.