Τον ερεθισμό των αντανακλαστικών των σέρβων εθνικιστών που έχουν παρεισφρήσει στο ποδόσφαιρο της χώρας προκάλεσε η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ένοχο τον «Χασάπη της Βοσνίας» για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).

Σέρβοι και Ρώσοι οπαδοί, καθώς και ποδοσφαιριστές, αντέδρασαν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποθεώνοντας στα γήπεδα τον Μλάντιτς, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες ομάδες και κόμματα.

Εκατοντάδες οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα τραγούδησαν συνθήματα υπέρ του Μλάντιτς στον τελευταίο τους αγώνα στο πρωτάθλημα και κρέμασαν ένα πανό με την εικόνα του Κοσόβου και το πρόσωπο του σέρβου εθνικιστή Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, ηγέτη των Τσέτνικ που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στην περίοδο του τελευταίου Μεγάλου Πολέμου.

Την υποστήριξή τους στον Μλάντιτς εξέφρασαν και οι οπαδοί της Παρτιζάν Βελιγραδίου στο παιχνίδι του Γιουρόπα Λιγκ με τη Γιουνγκ Μπόις, χωρίς όμως να τον κατονομάσουν, για να αποφύγουν την τιμωρία από την UEFA. «Ευχαριστούμε τη μάνα σου», έγραφε ένα πανό.

Η ερασιτεχνική ομάδα Καμπέλ, στην πόλη Νόβι Σαντ, η οποία αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Βοϊβοντίνας, ξεπέρασε κάθε όριο καθώς οι παίκτες της εμφανίστηκαν φορώντας Τ-shirts με στάμπα το πρόσωπο του Μλάντιτς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο N1 που ανέδειξε το θέμα, σχολίασε: «Το Δικαστήριο της Χάγης υποστήριξε πως η ετυμηγορία δεν αφορά όλο τον σερβικό λαό, αλλά πραγματικά πρέπει να αποδείξουμε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Ακόμα και ρώσοι εθνικιστές, οπαδοί της Ζενίτ, ανάρτησαν πανό στο παιχνίδι του Γιουρόπα Λιγκ με τη σκοπιανή Βαρντάρ που έγραφε «Ράτκο Μλάντιτς – Σέρβος Ηρωας».

«Ντροπή»

Η πρώτη αντίδραση κατά της δράσης των εθνικιστών, αλλά και της παθητικότητας με την οποία αντιμετώπισαν οι Σέρβοι το θέμα, ήρθε από την ομάδα Νόβι Παζάρ που αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία. Η σερβική ομάδα, 8η στη βαθμολογία, αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τα όσα συνέβησαν στον κυριακάτικο αγώνα της με την Ντομπανόβτσι, κοντά στο Βελιγράδι.

«Ο διαιτητής Μαξίμοβιτς ήταν κουφός, καθώς το κοινό τραγουδούσε συνθήματα υπέρ του Ράτκο Μλάντιτς. Οχι μόνο κανείς δεν αντιδρά, αλλά τον αποθεώνουν κιόλας» ανέφερε ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Η επικύρωση της απόφασης για την απόσυρση του συλλόγου, που οφείλεται επίσης στις χειραγωγημένες διαιτησίες, όπως καταγγέλλει, αναμένεται να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση, στις 8 Δεκεμβρίου. Η ομώνυμη πόλη, το Νόβι Παζάρ, είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Σαντζάκ και το 60% του πληθυσμού του αποτελείται από βόσνιους μουσουλμάνους.

Εντονα αντέδρασε και το περιφερειακό κόμμα της Βοϊβοντίνας, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο ζητά την παραδειγματική τιμωρία της ομάδας Καμπέλ γιατί «προωθεί το μίσος και τα εγκλήματα δεν μπορεί να είναι ανεκτά».

Το περιστατικό ήταν «ντροπή για το Νόβι Σαντ, το ποδόσφαιρο, το τοπικό πρωτάθλημα της Βοϊβοντίνας και τον αθλητισμό γενικότερα», ανέφερε στην ανακοίνωση του το περιφερειακό κόμμα.

Στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία μεγάλος αριθμός οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν είχε ενταχθεί σε σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες.