Οταν κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων πριν από 32 χρόνια στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 (από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου) το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε πάρει το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση τότε, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, είχαν υιοθετήσει την ιδέα του Αντώνη Τρίτση για τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου στη Νοτιοανατολική Αττική, και να που γινόταν πραγματικότητα.
Ολα αυτά τα χρόνια, στους χώρους του έχουν δώσει αξέχαστες παραστάσεις τεράστιες προσωπικότητες. Από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Φιλ Κόλινς και τον Τζέρι Λι Λιούις μέχρι τους σολίστ του μπάσκετ (Γκάλης, Ντράζεν Πέτροβιτς, Σμιντ), του βόλεϊ (Μπερνάρντι, Τζιάνι, Τζίμπα, Μαουρίτσιο), της πάλης (Καρέλιν), της άρσης βαρών (Δήμας, Καχιασβίλι) και άλλων αθλημάτων.
Το συγκεκριμένο στάδιο ήταν από τη γέννησή του πρωτοπόρο σε πολλά θέματα αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και λειτουργικότητας. Αλλά με την πάροδο των χρόνων –και παρά το λίφτινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 –παρουσίασε σημάδια κόπωσης. Παράλληλα, χτυπημένο και από τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, έμεινε στάσιμο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Πλέον το μεγάλο στοίχημα 32 χρόνια μετά είναι το ΣΕΦ πάλι να πρωτοπορήσει και να γίνει ουσιαστικά το πρώτο κρατικό στάδιο που θα είναι όχι μόνο ενεργειακά αυτόνομο, αλλά γενικότερα θα μπορεί να συντηρείται σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς να επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο!
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μαζί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του σταδίου έχουν βάλει αυτό το μεγάλο στοίχημα που έχει ήδη αρχίσει να τρέχει.
Η παραχώρηση
Το πρώτο βήμα έγινε όταν, ύστερα από διαδοχικές και συντονισμένες προσπάθειες που κράτησαν δυόμισι χρόνια, ο περιβάλλων χώρος του σταδίου, μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, επέστρεψε από το ΤΑΙΠΕΔ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο ΣΕΦ.
Ετσι, ήδη η διοίκηση του ΣΕΦ προχωρά στην ανακατασκευή οκτώ γηπέδων (δύο 5Χ5, πέντε μπάσκετ, τα δύο για σχολική χρήση και ένα βόλεϊ) του περιβάλλοντος χώρου, στο πλαίσιο των απαιτούμενων έργων προκειμένου οι εγκαταστάσεις του να καταστούν ξανά κατάλληλες για άθληση και να ανοίξουν για το κοινό.
Στόχος της διοίκησης είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου τα γήπεδα να διατίθενται δωρεάν σε σχολεία τα πρωινά για δραστηριότητες άθλησης των μαθητών και να μισθώνονται σε αθλητικούς συλλόγους και ιδιώτες τα απογεύματα, με τα έσοδα πλέον να μην πηγαίνουν στην οποιαδήποτε εταιρεία (που θα νοίκιαζε τους χώρους για ένα κομμάτι ψωμί και θα τους εκμεταλλευόταν με το αζημίωτο) αλλά να παραμένουν στο ίδιο το στάδιο για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα τοποθετηθούν (εξωτερικά) κουλουάρ για στίβο, θα φτιαχτούν γήπεδα τένις και παιδικές χαρές με πρόβλεψη για ΑμεΑ. Η σύνδεση με το φυσικό αέριο είναι πλέον δεδομένη, θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά, ενώ θα υπάρχει (μέσω ΕΣΠΑ) και μόνωση στο στάδιο καθώς και εκσυγχρονισμός του συστήματος ψύξης και θέρμανσης.
Η μετόπη του σταδίου θα «ντυθεί» από εταιρεία (τρέχει ο διαγωνισμός) με τα ετήσια έσοδα να κυμαίνονται από 700.000 έως και 1.000.000 ευρώ.
Πάντως δεν γίνονται όλα στο βωμό του χρήματος. Εξού και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απέρριψε αντίστοιχη πρόταση τουρκικής εταιρείας που πρόσφερε σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα!