Είναι 45, 75 ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ; Πολλοί και διαφορετικοί είναι οι υπολογισμοί για τον λεγόμενο λογαριασμό εξόδου, δηλαδή τις οικονομικές υποχρεώσεις της βρετανικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ. Το σημαντικό όμως είναι ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι αποδέχεται τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και δεσμεύεται να τιμήσει πλήρως της οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ενωση.

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι θα πληρώσει καθαρό ποσό μεταξύ 45 δισ. και 55 δισ. ευρώ, ενώ το ακαθάριστο, δηλαδή χωρίς να υπολογιστεί η επιστροφή από επενδύσεις και το μερίδιο της χώρας σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ, ανέρχεται σε 100 δισ. Ομως εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ότι τίποτα ακόμα δεν είναι οριστικό αρνούμενος να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται», τόνισε.

Το ακριβές ποσό δεν αναμένεται να συμφωνηθεί παρά λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τον Οκτώβριο του 2018. Αλλωστε και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν πιέζουν ακόμα τους βρετανούς ομολόγους τους να καταλήξουν σε ένα νούμερο. Αντίθετα, ήθελαν πρώτα να συμφωνήσει η βρετανική κυβέρνηση στη μεθοδολογία με την οποία θα καθορισθεί ο λογαριασμός, που περιλαμβάνει υποσχέσεις για εκπλήρωση διαφόρων υποχρεώσεων. Και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες προς το παρόν. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύθραυστη είναι η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι και θέλουν να την βοηθήσουν να «πουλήσει» την τελική συμφωνία για το διαζύγιο στο εσωτερικό της χώρας της.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι είναι πιθανό να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει πρόοδος και στο ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία και στο θέμα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Η Μέι αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως την πρότασή της την επόμενη εβδομάδα ως τμήμα μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το ιρλανδικό ζήτημα και το θέμα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών. Η συμφωνία για το ποσό που δεσμεύτηκε να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ολι Ρόμπινς, επικεφαλής αξιωματούχου της Τερέζας Μέι στις συνομιλίες, και της ΕΕ. Η πρωθυπουργός φαίνεται να κέρδισε την υποστήριξη των υπουργών της να συμφωνήσει να καταβάλει στην ΕΕ μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που είχε δεσμευτεί μέχρι σήμερα υπό την προϋπόθεση πως οι Βρυξέλλες θα δεσμευτούν να συνάψουν μια καλή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Ομως η συνέχεια δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Ηδη οι υποστηρικτές του Brexit άρχισαν να κατηγορούν από χθες τη Μέι ότι είναι πολύ αδύναμη απέναντι στην ΕΕ. Μάλιστα ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του κόμματος UKiP και εκ των ηγετών της εκστρατείας υπέρ του Brexit, πρότεινε να αποχωρήσει αμέσως η Βρετανία από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να μην αναγκαστεί να συζητήσει για τόσο μεγάλα ποσά. Ο Φάρατζ που έπαιξε μεγάλο ρόλο στο δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, πρόσθεσε: «Πρόκειται για πλήρες ξεπούλημα που δεν είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Δεκαετίες θα δίνει στην ΕΕ χρήματα η Βρετανία

Η Τερίζα Μέι δήλωσε πριν από λίγους μήνες ότι «οι ημέρες που η Βρετανία έκανε τεράστιες οικονομικές συνεισφορές στην ΕΕ κάθε χρόνο τελειώνουν». Ομως όπως όλα δείχνουν δεν θα τελειώσουν σύντομα, καθώς οι πληρωμές του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες θα επεκταθούν αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες. «Υποσχέθηκαν να καλύψουν όλο το ποσό, δεν μας ενδιαφέρει ποιο λένε πως είναι το ποσό που υπολογίζουν» δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος για τους Βρετανούς. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός πως το ποσό δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις, σε βάθος πολλών ετών, καθώς θα προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην ΕΕ (για παράδειγμα, χρηματοδοτικά προγράμματα που λήγουν). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι συντάξεις ευρωπαίων αξιωματούχων θα καταβάλλονται στη βάση του ετήσιου κόστους τους, γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό κόστος που θα καλύψει η Βρετανία θα γίνει γνωστό σε αρκετές δεκαετίες, όταν δηλαδή θα αποβιώσει ο συνταξιούχος. Στόχος της συμφωνίας επί της αρχής είναι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να μη χρειαστεί να καλύψουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ που ολοκληρώνεται το 2020. Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο θα είναι σε θέση να πει πως ο καθαρός λογαριασμός είναι πολύ χαμηλότερος.