«Μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπά ανήλικο Ολλανδό σε δεκανίκια!». «Μουσουλμάνοι καταστρέφουν ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας!». «Οχλος ισλαμιστών πετάει έφηβο από τη στέγη και τον ξυλοκοπά μέχρι θανάτου!»: θα έλεγε κανείς πως, λίγες ώρες μετά τη νέα πυραυλική πρόκληση της Βόρειας Κορέας και τις καυχησιολογίες του Κιμ Γιονγκ Ουν πως η χώρα του είναι πλέον μια πυρηνική δύναμη, ικανή να πλήξει ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε καλύτερα πράγματα να ασχοληθεί από το να κάνει retweet βιντεάκια αντιισλαμικής προπαγάνδας που είχε ποστάρει νωρίτερα η αντιπρόεδρος ενός ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας. Και όμως, αυτό ακριβώς συνέβη, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ακόμα και από το πρωθυπουργικό γραφείο της Τερίζα Μέι. Αντιδράσεις που δεν στάθηκαν βέβαια ικανές να κλονίσουν την παροιμιώδη αταραξία της Σάρα Χάκαμπι, της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου: μικρή σημασία έχει αν τα βιντεάκια είναι αληθινά ή όχι, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, «η απειλή είναι αληθινή».
Πίσω από τα τρία βίντεο που αναδημοσιεύτηκαν από τον Τραμπ μεταξύ 6.35 και 6.45 χθες το πρωί, βρίσκεται η Τζέιντα Φράνζεν, η αντιπρόεδρος του Britain First, ενός περιθωριακού βρετανικού κόμματος που δεν θέλει απλώς να σταματήσει κάθε μετανάστευση, θέλει και να επιβληθεί απαγόρευση στο Ισλάμ: οποιοσδήποτε διαπιστώνεται ότι προάγει την ιδεολογία της μουσουλμανικής θρησκείας θα απελαύνεται ή θα φυλακίζεται. Ο βρετανικός Τύπος σπανίως ασχολείται με το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα, που κατορθώνει ωστόσο να βγάζει τακτικά μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους. Ο ηγέτης του, Πολ Γκόλνικ, είχε θέσει υποψηφιότητα πέρυσι για δήμαρχος του Λονδίνου. Απέσπασε μόλις 31.372 ψήφους, ήρθε 8ος σε σύνολο 12 υποψηφίων. Και κατά τη νικητήρια ομιλία τού εργατικού υποψηφίου, του (μουσουλμάνου) Σαντίκ Χαν, επιβεβαίωσε το ποιόν του γυρίζοντάς του την πλάτη. Οσο για τη Φράνζεν, πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο για τις ύβρεις με τις οποίες είχε περιλούσει μια μουσουλμάνα με χιτζάμπ. Και την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας τής απήγγειλε κατηγορίες για απειλητική και υβριστική ρητορική στη διάρκεια ομιλίας της σε συγκέντρωση στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο. Το ηγετικό δίδυμο του Britain First βαρύνεται επίσης με την κατηγορία της θρησκευτικά υποκινούμενης παρενόχλησης για κάτι ακραία φυλλάδια και βίντεο που διένειμαν και ποστάρισαν αντίστοιχα στη διάρκεια μιας δίκης μουσουλμάνων που καταδικάστηκαν κατόπιν για βιασμό.
Η Φράνζεν, βέβαια, δήλωσε πανευτυχής που ο Τραμπ συμμερίζεται τον στόχο της να αφυπνίσει τις συνειδήσεις του κόσμου «για θέματα όπως το Ισλάμ». Υιοθετώντας την κλασική τακτική των ακροδεξιών τρολ στα σόσιαλ μίντια, κανείς από τους δύο δεν έδωσε οποιοδήποτε κόντεξτ για τα βίντεο που ανέβασε και τουλάχιστον το ένα από αυτά είναι διαπιστωμένα «ψευδής είδηση»: η ολλανδική Εισαγγελία ανακοίνωσε πως ο «μουσουλμάνος μετανάστης» που «ξυλοκοπά ανήλικο Ολλανδό σε δεκανίκια» είναι στην πραγματικότητα «γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ολλανδία». «Δόξα τω Θεώ για τον Τραμπ! Γι’ αυτό τον αγαπάμε!» διακήρυξε μέσω twitter ο Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν. «Αυτό που έκανε ο πρόεδρος είναι λάθος» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, σε όσο πιο διπλωματικό τόνο μπορούσε. «Το Britain First επιδιώκει να σπείρει τον διχασμό μέσω της χρήσης αφηγημάτων μίσους που πουλάνε ψέματα και υποδαυλίζουν τις εντάσεις. Προκαλούν ανησυχία σε νομοταγείς πολίτες». «Αποτρόπαια, επικίνδυνα και απειλή για την κοινωνία μας» χαρακτήρισε τα tweets ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών.
Αρκετοί βρετανοί βουλευτές απαίτησαν από τον Τραμπ μια συγγνώμη. «Αυτές είναι πράξεις που θα περίμενε κανείς να δει σε αντιμουσουλμανικούς ιστοτόπους μίσους, όχι στον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ στο twitter» συνόψισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το προφανές ο Νιάντ Αουάντ, διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων. «Η προκατάληψη του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων επιβεβαιώνεται κάθε ώρα και στιγμή –με τα σημερινά tweets, με δηλώσεις του τύπου “το Ισλάμ μάς μισεί” και με κάθε βερσιόν της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ» προσυπέγραψε η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες. Τι βρήκε να πει για όλα αυτά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου; «Κοιτάξτε, δεν μιλάω για τη φύση των βίντεο. Η απειλή είναι αληθινή και αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος είναι η ανάγκη για εθνική ασφάλεια, η ανάγκη για στρατιωτικές δαπάνες, και αυτά είναι πολύ αληθινά πράγματα. Δεν υπάρχει τίποτα το fake σε αυτά».