Οριστικό σχίσμα. Και τέλος κάθε ανοχής. Μόνον έτσι μπορεί να συνοψιστεί η από εδώ και πέρα στάση και στρατηγική της μη συριζαϊκής Αριστεράς κατά της κυβέρνησης. Και αυτό θα εκφραστεί, όπως λένε, με όλους τους τρόπους. Νομικούς. Κινηματικούς. Πολιτικούς. Ακτιβιστικούς. Τα χημικά των ΜΑΤ εντός του Ειρηνοδικείου Αθηνών, οι τραυματισμοί πολιτών που ως μέλη συλλογικοτήτων διαδήλωναν κατά των «αναλογικών» πλειστηριασμών το απόγευμα της Τετάρτης και οι εικόνες των σφοδρών συγκρούσεων με την Αστυνομία ξεχείλισαν το ποτήρι για τους τέως συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα. Η μήνυση που κατέθεσαν χθες στελέχη της Λαϊκής Ενότητας εις βάρος των Τόσκα, Κοντονή αλλά και κατά του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι μια άλλη πίστα στην αντιπαράθεση μεταξύ της αντιμνημονιακής Αριστεράς και της κυβέρνησης.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ιδιαίτερα σκληροί: «Στη χώρα έχει επιβληθεί μιαχούντα πλειστηριασμών,η οποία καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατίας. Ενας νέος πρωταγωνιστήςέχει εισβάλει στην πολιτικοκοινωνική ζωή,το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και το πολιτικό μέτωπο που το στηρίζει. Αυτός ο πρωταγωνιστής αναδεικνύει το πραγματικό δίλημμα στην πολιτική ζωή απέναντι στη συναινετική διεφθαρμένη και αυταρχική μνημονιακή τάξη πραγμάτων στη χώρα. ΗκυβέρνησηΤσίπρα, που πλέον προσφεύγει στην ωμή βία για ναμπορέσει να ανταποκριθεί στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών και του κεφαλαίου, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτός είναι και ο πιοσύντομος δρόμοςγια τηνπολιτικήτηςκατάρρευση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λαφαζάνης που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων.

Μήνυση όμως μαζί του κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης αλλά και ο Θανάσης Μπαρτζώκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής, που τραυματίστηκε από την επίδειξη αυταρχισμού. Μάλιστα, οι δικηγόροι χθες έλεγαν πως μια πλειάδα ακόμη στελεχών της ΛΑΕ αλλά και του κινήματος Δεν Πληρώνω θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ατομικά μηνύσεις.

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα πέσουν δακρυγόνα “με άρωμα Αριστεράς” σε κλειστό χώρο» είπε ο Θανάσης Μπαρτζώκας και σε αυτά τα λόγια ίσως αποτυπώνεται όλο το περίγραμμα της ηλεκτρισμένης και πολεμικής πια σχέσης του αντιμνημονιακού μπλοκ με την κυβέρνηση.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ. Το σκληρό ροκ θα κλιμακωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το επιμέρους μέτωπο των πλειστηριασμών φαίνεται πως τώρα εκταμιεύεται πολιτικά από τη ΛΑΕ. Οχι τυχαία, στον χορό των κινητοποιήσεων πλέον συμπράττουν και άλλες δυνάμεις, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις και κινήματα, πολλά εκ των οποίων είχαν στηρίξει την πρώτη φορά Αριστερά τον Ιανουάριο του 2015. Η ΛΑΕ ωστόσο με τις μηνύσεις στέλνει ένα σαφές σήμα. Κάνει πια την ανάγνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν περάσει στην απέναντι όχθη, έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα. Ακόμη και οι διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εικόνες καταστολής αντιμετωπίστηκαν με θυμό από τη μη κυβερνώσα Αριστερά, που απλώς τις ερμηνεύει ως μια ελεγχόμενη έκρηξη και ως στάχτη στα μάτια του κόσμου. Από εδώ και πέρα και με αφορμή και άλλα μέτωπα (π.χ. ΔΕΗ, αυστηροποίηση πλαισίου των απεργιών και άλλα) οι πολιτικοί χώροι όπως η ΛΑΕ θα επιχειρήσουν να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους. Να εκθέσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Να καταδείξουν πως δεν διαφέρει από αυτούς που άλλοτε επέκρινε. Μάλιστα, στην τακτική τους υπάρχει μια διαφοροποίηση μετά τα γεγονότα της Τετάρτης. Δεν θα εστιάζουν απλώς και μόνο γενικόλογα στο λεγόμενο αντιμνημόνιο. Θα κινηθούν με χαμηλές πτήσεις πάνω από επιμέρους ζητήματα, όπως τα σπίτια ή το κομμένο ρεύμα.

ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Το κίνημα της Τετάρτης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί αποκλειστικά ως ηλεκτρονικοί, θα αποτελεί ένα αγκάθι για τον Τσίπρα και ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για τα κινήματα. Η καταστολή των διαδηλώσεων, εξάλλου, προκαλεί μούδιασμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ και αγγίζει ταυτοτικά θέματα. Ενισχύει τις αντινομίες του κόμματος και διχάζει τον κόσμο, κάτι που οι δυνάμεις που κινητοποιούνται σήμερα κατά της κυβέρνησης επιδιώκουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, και το ΚΚΕ θα εστιάσει κατά της κυβέρνησης στο θέμα της καταστολής. Το πράττει ήδη αυτές τις ημέρες και όχι μόνο με αφορμή τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία, αλλά και τις πρόσφατες συλλήψεις, τις διώξεις και την καταστολή από την Αστυνομία των εργαζομένων του Καρυπίδη στα Γιάννινα και των φοιτητών που διαδήλωναν για προβλήματα των φοιτητικών εστιών και δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη. «Το λαϊκό κίνημα αρχίζει να επανακτά την πρωτοβουλία κινήσεων και να γίνεται και πάλι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων» έγραψε χθες η ιστοσελίδα iskra.gr, όργανο της ΛΑΕ.