Με τη συμμετοχή 1.200 καλεσμένων, εφοπλιστών και εκπροσώπων της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς και των υπουργών Ναυτιλίας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και του Παναμά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η 14η διοργάνωση των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, στη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν δεκαεπτά προσωπικότητες από την ελίτ της ελληνικής ναυτιλίας για την επιτυχημένη πορεία τους στη διάρκεια της χρονιάς και την προσφορά τους στην ελληνική και τη διεθνή ναυτιλία.

Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία ανακηρύχθηκε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος την τρέχουσα χρoνιά πραγματοποίησε στον κλάδο της ναυτιλίας σημαντικές επενδύσεις, που ξεπέρασαν το ένα δισ. δολάρια επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της εταιρείας του στους κλάδους των τάνκερ, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και χύδην ξηρού φορτίου.

Συγκεκριμένα αύξησε τον υπό διαχείριση στόλο κατά 17 πλοία, σε σύνολο 71 πλοίων (45 δεξαμενόπλοια, 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου). Πέρα από τον τομέα της ναυτιλίας, το 2017 ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχισε να δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών ενεργειών οι οποίες περιλαμβάνουν την εξαγορά της ποδοσφαιρικής αγγλικής ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ, την εξαγορά του ΔΟΛ, τη δημιουργία στον Πειραιά ενός μνημείου για τα θύματα της γενοκτονίας του Πόντου, τη φιλοξενία συνεδρίου του Πανεπιστημίου Harvard, την υπογραφή από τον Ολυμπιακό και την Barcelona διακήρυξης σχετικά με τον αθλητισμό ως μέσου κοινωνικής ένταξης μεταναστών και άλλων ασθενών κοινωνικών ομάδων και τέλος την ανανέωση της πρωτοποριακής συνεργασίας του Ολυμπιακού με τη UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παρουσιάζοντας στον Βαγγέλη Μαρινάκη το βραβείο του, ο Νάιτζελ Λόουρι της Lloyd’s List Greek Shipping Awards υπογράμμισε οτι οι δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις στους τρεις τομείς δραστηριοποίησης της Capital Group αντανακλούν τις θετικές προοπτικές και τάσεις που όλο και περισσότερο διαφαίνονται στον κλάδο της ναυτιλίας. «Ο κ. Μαρινάκης» είπε, «βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε: «Είμαι περήφανος για τη σύμπτωση να γεννηθώ Ελληνας και να ασχολούμαι με τη ναυτιλία. Στον ναυτιλιακό κόσμο μαθαίνει κανείς από την αρχή πώς να αντιμετωπίζει και να ανταγωνίζεται ψηλά κύματα, τεράστιες εταιρείες και πολύ ταλαντούχους, έξυπνους και έμπειρους ανθρώπους. Επομένως, για να επιτύχει κανείς πραγματικά σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να εργαστεί σκληρά, να αποδίδει, να έχει πίστη και να είναι συνεπής απέναντι στις απαιτήσεις της βιομηχανίας μας, οι οποίες αυξάνονται σχεδόν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια αυτού του υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού μαθαίνει πώς να πολεμά και να είναι νικητής», προσθέτοντας ότι «τα επιτεύγματά μας στη ναυτιλία μάς δίνουν τη δυναμη να συνεισφέρουμε ό,τι καλύτερο για την κοινωνία».

ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα υπόλοιπα βραβεία της φετινής διοργάνωσης των Lloyd’s List Greek Shipping Awards απονεμήθηκαν:

Στην Carras (Hellas), το βραβείο Κορυφαία Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων (Dry Cargo Company of the Year)

Στη Maran Tanker του Ομίλου Αγγελικούση το βραβείο Κορυφαία Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων της Χρονιάς (Tanker Company of the Year). Το βραβείο παρέλαβε η Μαρία Αγγελικούση.

Στην Golden Star Ferries των αδελφών Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου το βραβείο Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς (Passenger Line of the Year).

Στη Masters Shipping το βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year).

Στη Χριστίνα Μαργέλου της Eurobank το βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς (Shipping Financier of the Year).

Στη NanoPfos Μarine το βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος (Technical Achievement).

Στον Πάνο Ζαχαριάδη της Atlantic Bulk το Βραβείο για την Ασφάλεια ή Περιβαλλοντική Προστασία (Award for Safety or Environmental Protection).

Στο περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» το Βραβείο Πειραιάς – Διεθνές Κέντρο (Piraeus International Centre Award).

Στον κάπτεν Fu Chengqiu, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ και υψηλόβαθμο στέλεχος της COSCO το βραβείο Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς (Ιnternational Personality of the Year).

Στον πλοίαρχο Ιάκωβο Δανιήλ το Βραβείο Ναυτικός της Χρονιάς (Seafarer of the Year Award).

Στο ίδρυμα TCM Academy Maria Tsakos το Βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση (Education or Training Award).

Στο θρυλικό Θωρηκτό Αβέρωφ το Βραβείο Πλοίο της Χρονιάς (The Ship of the Year Award).

Στον Ιωάννη Μαρτίνο το Βραβείο για τη Ναυτιλία της Επόμενης Γενιάς (Next Generation Shipping Award)

Στην εταιρεία ASPIDA το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award.

Στον Παύλο Ιωαννίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ωνάση, πιλότο, διαχειριστή πλοίων και συγγραφέα, το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (Lloyd’s List Propeller Club Lifetime Achievement Award).

Στον John Michael Radziwill το βραβείο Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς.