Μέχρι τα τέλη του 2018 θα διατηρηθεί μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι τιμές, όπως συμφώνησαν χθες οι χώρες του ΟΠΕΚ. Επίσης έδωσαν σήμα ότι μπορεί να αλλάξουν την απόφασή τους εάν δουν ότι η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά.

Η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ αλλά συμμετείχε στις προηγούμενες συμφωνίες είχε ασκήσει ισχυρές πιέσεις για να δώσει ο Οργανισμός ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πότε και πώς θα τερματιστεί το καθεστώς μειωμένης παραγωγής ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά, όπως σημειώνει το Reuters.

Η Ρωσία ανησυχεί ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορεί να ανέβουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο ευνοώντας ουσιαστικά τους σχιστολιθικούς παραγωγούς πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Οι αμερικανοί παραγωγοί ευνοούνται σημαντικά όταν οι τιμές ξεπερνούν τα 60 δολάρια το βαρέλι επειδή το κόστος εξόρυξης είναι για αυτούς υψηλότερο.

Με μια νέα άνοδο των τιμών μπορεί να αυξήσουν ξανά σημαντικά την παραγωγή τους αυξάνοντας την προσφορά στη διεθνή αγορά.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. Η Ρωσία χρειάζεται πολύ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της από ό,τι η Σαουδική Αραβία.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνονται στα 57,4 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 63,7

δολάρια το βαρέλι.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται σταθερά ανοδικά λόγω των προσδοκιών της αγοράς ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική με αυτή των προηγούμενων μηνών.

Οι μειώσεις στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ με τη συμμετοχή της Ρωσίας και άλλων χωρών ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 και συνέβαλαν στη μείωση της υπερπροσφοράς μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουννέες διαβουλεύσεις πιο σύντομα εάν οι συνθήκες το επιβάλουν.