Αυξάνεται συνεχώς η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στην οικονομία, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να αυξάνονται. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που έχει καταγραφεί από το 2000 και μετά.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη βιομηχανία έφτασε τον Νοέμβριο τις 60,1 μονάδες από 58,5 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν στοιχεία της IHS Markit. Η αύξηση των παραγγελιών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης, που επιτρέπει σε περισσότερα νοικοκυριά να ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα αγοράζοντας διάφορα προϊόντα. Την ίδια στιγμή η χαλαρή νομισματική πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί τις επιχειρήσεις να δανειστούν με χαμηλότερο κόστος και να κάνουν επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που τους επιτρέπει να αυξάνουν ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητά τους.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Η ΕΚΤ από την πλευρά της φιλοδοξεί ότι η ενίσχυση στη ζήτηση θα τη βοηθήσει να πετύχει τον στόχο της για αύξηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 1,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η ΕΚΤ αναμένεται τώρα να συνεχίσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει και αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Επίσης τα μέλη της έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια για αρκετά μεγάλο διάστημα. Τόσο μεγάλη αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή είχε να καταγραφεί εδώ και 17 χρόνια. Τα στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία για τη συνέχεια, καθώς η αύξηση αυτή καταγράφεται κάθε μήνα για τους τελευταίους έξι μήνες. Με την αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί τώρα αναμένεται να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή και για αυτόν τον μήνα, όπου παραδοσιακά η ζήτηση για προϊόντα είναι μεγάλη λόγω της εορταστικής περιόδου. Οταν ο δείκτης PMI βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη στη βιομηχανία και αύξηση στις παραγγελίες.