Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στοιχειώνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουν το μέγεθος της κοροϊδίας και των ψεμάτων της προς τους πολίτες που πρώτα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών στις τράπεζες και τώρα βιώνουν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών βλέποντας να χάνουν τα σπίτια τους.
Ωστόσο η εικόνα στα Ειρηνοδικεία από τους πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, μετά την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, διαψεύδει στην πράξη τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών. Ούτε όμως η πρώτη κατοικία (μέχρις ενός ορίου) προστατεύεται αν ο οφειλέτης δεν είναι συνεργάσιμος με τις τράπεζες και δεν αποδεχθεί την εκποίηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Μάλιστα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων τους απειλούνται και οι εγγυητές των δανειοληπτών στην περίπτωση που οι τελευταίοι χάσουν το ακίνητό τους και εξακολουθούν να χρωστούν στην τράπεζα.
Ακόμη και για 15.000 ευρώ
Την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πραγματοποιήθηκαν 20 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς. Από αυτούς ολοκληρώθηκαν για 12 ακίνητα καθώς υπήρξαν πλειοδότες, ενώ για 8, αν και ξεκίνησαν, δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Οι υπόλοιποι 9 δεν ξεκίνησαν λόγω των σοβαρών επεισοδίων.
Επίσης ολοκληρώθηκαν και οι δέκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για την τριώροφη βίλα στην Κηφισιά που βγήκε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 718.915 ευρώ δεν υπήρξε προσφορά και την αγόρασε η τράπεζα.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 πλειστηριασμοί διαμερισμάτων, αποθηκών σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Οι πλειστηριασμοί αφορούσαν κατοικίες στις περιοχές Αθήνας, Κηφισιάς, Καλλιθέας, Χαλανδρίου και Μοσχάτου.
Εφιάλτης δίχως τέλος
Ο εφιάλτης έχει συνέχεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν πέντε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για μεγάλες ιδιοκτησίες, Τετάρτη και Παρασκευή. Επίσης στο σφυρί των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας θα βγουν την ερχόμενη Τετάρτη ακόμη 143 περιουσίες οφειλετών. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 641 πλειστηριασμοί. Στα περισσότερα ακίνητα επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες.
Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άνοιξε ο δρόμος για να κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο Χίλτον το κλίμα είναι αισιόδοξο και το Σάββατο αναμένεται να υπάρξει τεχνική συμφωνία το λεγόμενο Staff Level Agreement. Αυτό που μένει σε εκκρεμότητα είναι η διάθεση του ποσού των 320 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει από την επισκόπηση δαπανών για το 2018. Από το ποσό αυτό τα 240 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και γίνονται συζητήσεις για τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έθεσε στους δανειστές το θέμα της διατήρησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά Αιγαίου, με τις πληροφορίες να θέλουν να μην περνάει το μέτρο αυτό και να αναζητούνται άλλες λύσεις για την ενίσχυση των νησιωτών όπως η χορήγηση κάποιου επιδόματος.
Το τελειωτικό χτύπημα
Τη χαριστική βολή στα χρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί σε σκοτωμένες τιμές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές, ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια αναπροσαρμογή, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, το χαμηλότερο τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλυφθούν τα χρέη με αποτέλεσμα οι οφειλέτες όχι μόνο να χάνουν τα ακίνητά τους αλλά και εξακολουθούν να οφείλουν στην Εφορία παραμένοντας ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τους. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν και οι συνυπόχρεοι.