Οι πλειστηριασμοί σπιτιών άρχισαν με δακρυγόνα και τραυματισμούς ανθρώπων και ένα «φάντασμα» θα κυνηγάει τον δήθεν αριστερό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: το φάντασμα της Amaia Egana!
Ποια είναι η Amaia; Είναι η 53χρονη Ισπανίδα από το Μπιλμπάο που το 2012 είχε αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού της, όταν οι δικαστικοί επιμελητές είχαν προσπαθήσει να τη «βγάλουν» από το σπίτι της, το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του ενυπόθηκου δανείου που είχε λάβει!
Επομένως, είναι απαραίτητο ως ευρωπαϊκό κράτος δικαίου να διδαχθούμε από αυτή την πικρή ισπανική εμπειρία, και οι παρατηρήσεις τούτες δεν γίνονται για λαϊκιστικούς λόγους. Αλλά δυστυχώς για τη σημερινή κατάσταση στην οποία φθάσαμε, τεράστια ευθύνη έχει ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!
Τι εννοώ; Αφού επί χρόνια είχε διαπαιδαγωγήσει τους Ελληνες με την καταστροφική κουλτούρα του τύπου «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», σήμερα διενεργεί μια γιγαντιαία στροφή 180 μοιρών αποδεχόμενος και τις κατασχέσεις σπιτιών (έτσι ώστε να αποφύγει μια καινούργια θανάσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών)!Και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μάς θυμίζει δυστυχώς για μία ακόμη φορά τα λόγια του Σαίξπηρ για τους δημοκόπους πολιτικούς: «Πάρε μάτια γυάλινα και με την πρόκληση ενός πολιτικού και δημοκόπου κάνε πως βλέπεις πράγματα που δεν τα βλέπεις…» («Βασιλιάς Ληρ»).
Και τούτο, γιατί εάν ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν είχε αυτή την εθελοντική «τύφλωση», τότε από το 2011 όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα είχαν ενδεχομένως καταλήξει σε μια συναινετική λύση για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να τιμωρούνται οι «πλούσιοι» που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους και να προστατεύονται εκείνοι που πραγματικά έχουν αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις (λόγω άγριας περικοπής των μισθών ή των συντάξεων)!
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι για τη δανειακή υπερχρέωση δεν ευθύνονται μόνο οι πολλοί συμπατριώτες μας που έπαιρναν απερίσκεπτα δάνεια (γιατί πίστευαν ολέθρια ότι ο καθένας μπορούσε να γίνει ένας «μικρός Λάτσης»), αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα χορηγούσαν χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις («Lazzarato, η κατασκευή του υπερχρεωμένου ανθρώπου»).
Επομένως, για να μην ξεφύγει η κατάσταση όπως στην Ισπανία, είναι αναγκαίο να γίνει μια ξεκάθαρη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε εάν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία για μικρές οφειλές (κάτω των 40.000 ευρώ) ή για σπίτια κάτω των 80 τετραγωνικών, να μη διενεργούνται πλειστηριασμοί (αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι για αυτά τα σπίτια των λαϊκών συνοικιών δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον)!
Διαφορετικά, το φάντασμα της Amaia θα «κυνηγάει» τον δήθεν αριστερό Αλέξη Τσίπρα!
Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)