Τη δική της απάντηση στις γκρίνιες εντός και εκτός της παράταξης έδωσε η Φώφη Γεννηματά μετά την παρασκηνιακή και δημόσια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο και το σκεπτικό πίσω από την ονοματοδοσία του νέου φορέα. Μιλώντας για το Κίνημα Αλλαγής, η Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον «υπάρχει εκλεγμένη επικεφαλής». «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις. Είναι σωστό ότι πρέπει να έχουμε συλλογική λειτουργία γιατί αυτό κατοχυρώνει τη δημοκρατία μέσα στον νέο φορέα, αλλά μην ξεχνάμε και την αποτελεσματικότητα», σχολίασε, βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση.
Για τη Γεννηματά, οι δύο λέξεις που συμπληρώνουν το όνομα είναι ενδεικτικές του νέου εγχειρήματος και «σηματοδοτούν το μέλλον». Η λέξη «Κίνημα» αναφέρεται στη διαδικασία, η οποία «δεν προέκυψε από διευθετήσεις και συνεννοήσεις κορυφής, δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό με τη συμμετοχή 212.000 ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και είναι οι συνιδρυτές αυτού του κινήματος».
Παράλληλα, η λέξη «Αλλαγή» συμβολίζει το τρίπτυχο «αλλαγής αυτής της κυβέρνησης, αλλαγής πολιτικής με το τέλος της λιτότητας και την ανάγκη προοδευτικών αλλαγών και μεγάλες ανατροπές» (Θέμα fm). Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκλεισε για άλλη μια φορά κάθε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Συγκυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση, τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και εφαρμόζουν τις πιο συντηρητικές πολιτικές». Με δική της πρόταση για το όνομα αναμένεται να κατέβει στο Συνέδριο η ΔΗΜΑΡ, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να προτίθεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις «Δημοκρατικό Κόμμα» και «Προοδευτική Παράταξη». Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη, καθώς σε δύο συναντήσεις μεταξύ Γεννηματά και Θεοχαρόπουλου πριν από τις ανακοινώσεις της περασμένης Τρίτης δεν έγινε καμία νύξη για το θέμα.
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θα συναντήσει το απόγευμα, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει τα μέλη του ολιγομελούς Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποτελέσει την ομάδα κορυφής που θα λαμβάνει τις αποφάσεις μέχρι το Συνέδριο. Μέχρι τις συνεδριακές αποφάσεις, αυτό το όργανο είναι που θα διαβουλεύεται για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, δημιουργώντας ένα κλειστό γκρουπ επιτελών, με το οποίο η νέα επικεφαλής θα βρίσκεται σε άμεση και συνεχή συνεργασία. «Σημασία έχει η λογική βάσει της οποίας θα συγκροτηθεί και ο ρόλος που θα έχει, έτσι ώστε το συνέδριο να είναι επιτυχημένο, να είναι ενωτικό, να είναι ανοιχτό, να είναι μαζικό, δημοκρατικό», ανέφερε σχετικά η Γεννηματά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ίδια τη Γεννηματά, θα συμμετέχουν επίσης ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (φαίνεται πως η Γεννηματά έβαλε «όριο διψήφιου ποσοστού» για τους πρώην συνυποψηφίους της, αφήνοντας εκτός τους Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ραγκούση), αλλά και οι Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) και Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ).
Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια δεν αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, με επιμέρους προσθήκες, καθώς οι συζητήσεις ήταν έντονες και διαρκείς μέχρι χθες το βράδυ. Αυτό που ξεκαθαρίζει, ωστόσο, είναι ότι παρά τη σχετική φημολογία ο Νίκος Αλιβιζάτος δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο όργανο, παρά την πρόθεση της Γεννηματά να παραμείνει ο καθηγητής στην πρώτη γραμμή. Ο Αλιβιζάτος, που πήρε πάνω του τη διαδικασία της ανάδειξης της ηγεσίας του νέου φορέα και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των εκλογών, ήταν μέσα στις επιλογές Γεννηματά για το Πολιτικό Συμβούλιο –ο ίδιος όμως πολλές φορές έχει τονίσει ότι η «δουλειά» του τελειώνει εκεί.