Την προσεχή Τετάρτη τα σπουδαία για το Κίνημα Αλλαγής, με την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού να αποτελεί την επίσημη πρώτη για τον νέο φορέα. Για πρώτη φορά, όλοι όσοι βρέθηκαν αντίπαλοι στις εσωτερικές διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής θα βρεθούν μαζί θεσμικά, στο ίδιο αυτή τη φορά στρατόπεδο –και μετά τα απαραίτητα συγχαρητήρια, θα πέσουν με τα μούτρα στην δουλειά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η Φώφη Γεννηματά φιλοδοξεί να έχει τελειώσει με τη σύσταση όλων των απαραίτητων οργάνων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να ξεκινήσει κι επισήμως η πορεία προς το Συνέδριο –το οποίο, όπως όλα δείχνουν, μόνο μια απρόβλεπτη προσφυγή στις κάλπες θα μεταθέσει αργότερα από τα μέσα Μαρτίου.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τα δύο κόμματα έχουν καλέσει επίσης κομματικά στελέχη αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων στο εγχείρημα, από τον Γιώργο Καμίνη έως τους επικεφαλής των σχημάτων στη ΔΗΣΥ, με σκοπό να αναδείξουν την νέα εποχή για το κόμμα και παράλληλα να λειάνουν τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν σχετικά με την ονοματοδοσία. Μοναδικός απών θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Σκοπός αυτής της πρώτης πανηγυρικής συνάντησης είναι να καταστεί σαφές ότι η διαδικασία ομογενοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει και, παρότι δεν μιλάει κανείς για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, αργά αλλά σταθερά η καλή συνεργασία μεταξύ των βουλευτών θα αρχίσει να γίνεται πιο ουσιαστική, με τακτικό συντονισμό τόσο σε επίπεδο εκπροσώπων όσο και σε επίπεδο αρχηγών.
Ο τρόπος με τον οποίο η πανηγυρική συνεδρίαση δομήθηκε εξαρχής είναι ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει από εδώ και πέρα η Γεννηματά. Μετά τις γκρίνιες και την κριτική, κυρίως από πλευράς ΔΗΜΑΡ, για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη το όνομα, η νέα επικεφαλής ξεκαθαρίζει πως, με την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς της από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, έχει την ευχέρεια να ηγείται όπως η ίδια κρίνει σκόπιμο –«με εσωτερική δημοκρατία, αλλά και αποτελεσματικότητα», είναι τα δικά της λόγια. Η Γεννηματά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην σχέση της με το Ποτάμι, καθώς αυτό είναι που της επιτρέπει την διεύρυνση που φιλοδοξεί, έτσι ώστε το Κίνημα Αλλαγής, παρότι συνδεδεμένο άρρηκτα με το ΠΑΣΟΚ, να αποτελέσει μια νέα αρχή στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που προσπαθεί να εξηγήσει ακόμα και στους πιο δύσπιστους μέσα στο Ποτάμι πως οι δικές του κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να παραβιαστούν, καθώς κάθε διακριτή τάση ή σχηματισμός θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ενώ, παράλληλα η παρουσία του ίδιου στο Πολιτικό Συμβούλιο που ανακοινώθηκε χθες θα ενισχύσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα του νέου φορέα. Ρόλος-κλειδί φαίνεται πως είναι τόσο αυτός του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος αυτή τη στιγμή μετράται ακόμα ως προσωπικότητα και όχι ως ομάδα, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου που ισορροπεί το δίπολο Γεννηματά-Θεοδωράκη. Η Γεννηματά, άλλωστε, δεν ξεχνά τη στήριξη του ΚΙΔΗΣΟ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τα οργανωτικά θέματα των εκλογών, αλλά και την έμμεση στήριξη Παπανδρέου απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Επίσημα ανακοινώθηκε και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο θα προεδρεύει η Φώφη Γεννηματά και θα απαρτίζεται από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Παπανδρέου. Παρ’ όλο που μέχρι την τελευταία στιγμή παιζόταν η συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων μέσα από τη ΔΗΣΥ –κυρίως των Κινήσεων Πολιτών –τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με την επικεφαλής να επιλέγει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα. Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και προς την πλευρά του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος όμως έμεινε σταθερός στην άρνησή του να συμμετάσχει σε περαιτέρω κομματικές διαδικασίες.