Ρόλο βασικού παίκτη και όχι απλού θεατή επιδιώκει για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των μεγάλων αλλαγών που αναμένονται στην Ευρώπη, όπως επισήμανε χθες από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρίγκελ, σε μία συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, για το μέλλον της Ευρώπης, παρουσίασε τις προτάσεις του για τις ριζικές μεταβολές που απαιτούνται στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογούν και αυτήν την εκτός έδρας αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη –την τέταρτη τον τελευταίο μήνα στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων –ως ιδιαίτερα σημαντική. «Τέτοιες συζητήσεις και επαφές με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους για το μέλλον της Ευρώπης σημαίνουν πολύ περισσότερα από τα θέματα που εξετάζονται» υπογραμμίζεται. Πεποίθηση της Πειραιώς είναι πως η ΝΔ αντιμετωπίζεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως η επόμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό, λένε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί επιβεβλημένο η Ελλάδα να έχει λόγο και να είναι συνεχώς παρούσα στον σχεδιασμό της νέας Ευρώπης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση επισήμανε και χθες, μπροστά σε ένα κοινό με δημοσιογράφους και εκπροσώπους οργανισμών, πως φιλοδοξία του είναι η Ελλάδα «να μην είναι το σύμβολο των προβλημάτων της ευρωζώνης, αλλά να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάει μπροστά». Πρόσθεσε δε πως παρά την κρίση στην Ελλάδα οι Ελληνες υποστηρίζουν σθεναρά «την παρουσία της Ελλάδας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το θέμα της συζήτησης στο Ινστιτούτο Μπρίγκελ ήταν «Ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης» και όπως ήταν επόμενο ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για τις δικές του προτάσεις. Τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, αλλά και υπέρ της κοινής γραμμής στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων. Μάλιστα, για το τελευταίο θέμα έκανε ειδική αναφορά τονίζοντας ότι και ο ίδιος –όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία –υπέστη μία ντροπιαστική διαδικασία: «Ντράπηκα ως Ελληνας, όταν ταξίδευα από Στρασβούργο για Φρανκφούρτη πριν από δέκα ημέρες, γιατί με πήγαν σε διαφορετικό χώρο, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου. Δεν είναι αποδεκτό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είμαστε στη ζώνη Σένγκεν». Μία άλλη βασική αλλαγή που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι βάρος θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη και στην ψηφιακή αγορά. Χαρακτηριστικό είναι, είπε, ότι οι 6 στις 10 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας είναι από τις ΗΠΑ.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο η ΝΔ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι σε καλό δρόμο, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλη οπτική, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως ευθύνονται για το μεγάλο πισωγύρισμα στη δημόσια διοίκηση και την Εκπαίδευση, συμπληρώνοντας πως υπερφορολογούν και «σκοτώνουν» τη μεσαία τάξη. Και πως δεν έχουν σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος.

Επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Αλέξη Τσίπρα για μία πρόσφατη δήλωσή του ότι η Δημοκρατία –όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός –πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών. «Δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να προστατεύονται» ήταν το επικριτικό σχόλιό του.

Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Στο έργο και στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. Από χθες μία τιμητική μαρμάρινη πλακέτα με το όνομα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» υποδέχεται τους επισκέπτες στην αίθουσα 5Η1 του κτιριακού συγκροτήματος της Ευρωβουλής.