Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε προαναγγελθεί, βρίσκει η κυβέρνηση το βολικό άλλοθι για την ακύρωση της «αμαρτωλής» συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. Καίτοι το ψήφισμα για το εμπάργκο όπλων προς την αραβική χώρα δεν είναι δεσμευτικό, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης –έχοντας μάλιστα λιγοστές πιθανότητες προς τούτο –η κυβέρνηση αναμένει τώρα την ανάκληση της σύμφωνης γνώμης και της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη ματαίωση της συμφωνίας με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο για κάτι τέτοιο.
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (539 υπέρ, 18 κατά και 81 αποχές), καθώς διαφώνησε μόνον η Ακροδεξιά. Η επίμαχη παράγραφος για το εμπάργκο όπλων υιοθετήθηκε με 368 «ναι», 221 «όχι» και 43 αποχές. Ωστόσο, η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο οδήγησε σε νέα σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς η Κουμουνδούρου εγκαλεί τους γαλάζιους ευρωβουλευτές πως καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν ένα ψήφισμα που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση Τσίπρα στη Βουλή, καθώς υπερασπίστηκε με πάθος όχι μόνο τον Πάνο Καμμένο και τους χειρισμούς του, αλλά και την ίδια τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Τις αντιφάσεις αυτές επισήμανε σε δήλωσή του και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Η κυβέρνηση θεωρεί πάντως το ψήφισμα «δεσμευτικό», όπως δήλωσε (Σκάι) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει αναζητώντας την απεμπλοκή από τον κυκεώνα αποκαλύψεων για τους χειρισμούς Καμμένου και τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο. Η αντιπολίτευση επιμένει πάντως πως ακόμη και η ακύρωση της σύμβασης δεν αίρει το αξιόποινο, κυρίως σε ό,τι αφορά την παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει έτσι πως ο Παπαδόπουλος δεν ήταν μεσάζοντας, αλλά επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.
Η αμφισβήτηση ωστόσο της γνησιότητας των εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΝΔ και του Ανδρέα Λοβέρδου από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περιπλέκει τα πράγματα. Αλλά το κυβερνητικό επιχείρημα παραμείνει αναλλοίωτο: η συμφωνία ήταν ακέραιη και επωφελής και πάγωσε με ευθύνη των Σαουδαράβων, ενώ ακυρώνεται τελικώς για ανθρωπιστικούς λόγους, με βάση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Εξέλιξη που ικανοποιεί παράλληλα και τις φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Ξυδάκης, Κυρίτσης, Δρίτσας κ.τ.λ.), όπως τονίστηκε και στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασχολήθηκε ακροθιγώς με το ζήτημα, λόγω της «βαριάς» επικαιρότητας με τους πλειστηριασμούς.
Πετώντας παράλληλα την μπάλα στην εξέδρα, η κυβέρνηση επαναφέρει στον πολιτικό διάλογο το όνομα του Τζον Σφακιανάκη, συνδέοντάς το μάλιστα με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη –παρά τα εξώδικα που απέστειλε εκείνη σε υπουργούς και μέσα ενημέρωσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την επιχειρηματική σχέση που της αποδίδεται με τον Σφακιανάκη. Μολονότι στην κυβέρνηση συντηρούν τη σκανδαλολογία σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που εκτιμούν ότι αποφεύγει ο Μητσοτάκης για τον ίδιο και το περιβάλλον του, αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα, δεδομένου ότι η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, σε τεχνικό επίπεδο, μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.