Πρώτα έγραψε ιστορία στη Γαλλία με το να γίνει, στις 11 Ιουλίου του 2015, ο πρώτος γερουσιαστής, το πρώτο μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου, που παντρεύεται τον σύντροφό του –δικαίωμα που του έδινε ο περίφημος πια Γάμος για Ολους. Κατόπιν, συμπλήρωσε τη δική του ιστορία αποκτώντας, στις 11 Ιουλίου του 2017, και ένα δεύτερο, ελληνικό διαβατήριο –δικαίωμα που του έδινε η καταγωγή των γονιών του. Και τώρα, ο 46χρονος Λικ Καρβουνά βάζει πλώρη να αλλάξει την ιστορία του κόμματος στο οποίο παραμένει αφοσιωμένος, των γάλλων Σοσιαλιστών: να αποτρέψει τον προαναγγελθέντα θάνατό τους.

Ο Καρβουνά, ένας από τους μόλις 30 βουλευτές που διαθέτει σήμερα το PS, από 330 προ πενταετίας, έγινε την Πέμπτη ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, τη θέση του πρώτου γραμματέα που άφησε κενή τον Σεπτέμβριο ένας άλλος ελληνικής καταγωγής Γάλλος, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Την ίδια ημέρα, κυκλοφόρησε μια δημοσκόπηση που δείχνει πόσο τραγική είναι σήμερα η κατάσταση του PS: 74% των Γάλλων, 63% των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρούν πιθανή την εξαφάνισή του από το γαλλικό πολιτικό τοπίο, 53% θεωρούν πως δεν είναι χρήσιμο στη γαλλική πολιτική ζωή. Μόλις ένα 4% δήλωσε, στην ίδια δημοσκόπηση, πως θα επιθυμούσε τον Λικ Καρβουνά υποψήφιο των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία το 2022. Αλλά είναι ενδεχομένως άδικο να χρεώνεται αυτό το τελευταίο ποσοστό πριν καν ξεκινήσουν οι προκριματικοί αγώνες.

Ο Καρβουνά γεννήθηκε το 1971 λίγο έξω από το Παρίσι από μητέρα Αθηναία, που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία σε ηλικία 24 χρόνων, μετά τον γάμο της με τον Ζοζέφ Καρβουνά, Γάλλο γεννημένο στο Παρίσι από γονείς πρόσφυγες από τη Σμύρνη. «Μη ρωτάτε τον Λικ Καρβουνά πού περνάει τις διακοπές του. Ο Σοσιαλιστής βουλευτής και δήμαρχος της Αλφορτβίλ δεν έχει παρά μόνον έναν προορισμό, την Ελλάδα. Αλλά για αυτόν δεν είναι απλά ξεκούραση μακριά από τις υποχρεώσεις, σε κάποιο παραδεισένιο νησί. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες» έγραφε τον Ιούλιο η «Parisien», μία ημέρα πριν καλέσει ο Καρβουνά όλους τους φίλους του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι προκειμένου να γιορτάσει μαζί τους την απόκτηση (και) της ελληνικής υπηκοότητας, χάρη σε έγγραφα «πολύ προσεκτικά φυλαγμένα από τον πατέρα του».

«Πολύ υπερήφανος, πολύ χαρούμενος» είχε δηλώσει τότε ο ίδιος. Απόλυτα αποφασισμένος να πετύχει τον στόχο του, να «αλλάξει εκ βάθρων» το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να «συνασπίσει όλο τον κόσμο, Σοσιαλδημοκράτες, Οικολόγους και Ευρωπαίους, στο ίδιο σπίτι», να «γυρίσει τη σελίδα των καβγάδων ανάμεσα στα διαφορετικά ρεύματα», να κάνει το κομματικό συνέδριο που αναμένεται για Μάρτιο ή Απρίλιο «το συνέδριο της νέας αρχής», δηλώνει σήμερα. Ξεκινάει πάντως με ένα ντεζαβαντάζ: υπήρξε επί χρόνια στενός συνεργάτης και υπαρχηγός του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Και μπορεί οι δυο τους να μη μιλάνε καν σήμερα, μιας και ο Βαλς επέλεξε να συνασπιστεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και ο Καρβουνά να μετακινηθεί από τη δεξιά στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών (δηλώνοντας πάντως πως έχει υπερβολικά πολλές διαφωνίες με τον «Ανυπότακτο» Μελανσόν, ιδιαίτερα αναφορικά με την Ευρώπη), αλλά δικαίως ή αδίκως οι ετικέτες στην πολιτική δύσκολα ξεκολλάνε.