Ακόμα και με τα ευμετάβλητα και βίαια μέτρα της εποχής μας, το 2017 αποτέλεσε την «τέλεια καταιγίδα» στην πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα. Στον τέταρτο χρόνο της ύφεσης, πια, τα 30 εκατομμύρια πολιτών της λατινοαμερικανικής χώρας διαπίστωσαν ότι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να τρώνε όλα τα γεύματα της ημέρας, υποφέρουν από μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών και φαρμάκων και στέκονται στις ουρές για να πάρουν ένα καρβέλι ψωμί, χωρίς να μπορούν να παρακολουθήσουν την τρελή πορεία του πληθωρισμού και τη μαζική μετανάστευση νέων σε άλλες χώρες.

Στην κάποτε πάμπλουτη χώρα του ΟΠΕΚ, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, σήμερα δεν είναι λίγοι οι πολίτες που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν λίγα χαλασμένα τρόφιμα. Γι’ αυτό δεν προκαλεί και απορία το γεγονός ότι η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχασε τη δημοφιλία της και η αντιπολίτευση ζητά διαρκώς εκλογές προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Το σημείο καμπής ήταν τον Μάρτιο όταν το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά πήρε όλη την εξουσία από τη Βουλή, την οποία ήλεγχε η αντιπολίτευση. Ηταν η αφορμή για να ξεσπάσουν μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους που κράτησαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.

Συνθήματα όπως «Μαδούρο, δολοφόνε» και «Μαδούρο, δικτάτορα» άρχισαν να εμφανίζονται σε γκραφίτι. Αν και στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί, δεν έλειψαν και οι νεαροί με μάσκες και βόμβες μολότοφ που έκαναν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις. Οι αστυνομικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν περιορίστηκαν στα κανόνια νερού. Πήραν στα χέρια τους τα όπλα και σε αρκετές περιπτώσεις φωτογράφοι κατέγραψαν αστυνομικούς να πυροβολούν κατευθείαν σε διαδηλωτές. Μέσα σε αυτούς τους μήνες του χάους, τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες τραυματίστηκαν και άλλοι τόσοι φυλακίστηκαν.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας συνήθισαν να παρακάμπτουν οδοφράγματα και φλεγόμενους κάδους καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στη δουλειά τους. Κάποιες μέρες, η χώρα παρέλυε εντελώς. Στα τέλη Ιουλίου, πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κουρασμένοι και φοβισμένοι, άρχισαν να περιορίζουν τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι κατέπνιξε μια απόπειρα πραξικοπήματος που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και διεξήγαγε εκλογές, τις οποίες σαμποτάρισε η αντιπολίτευση.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναδιαπραγματευθεί το τεράστιο εξωτερικό της χρέος, προσθέτοντας άλλη μια διάσταση στην εθνική κρίση που δείχνει να βαθαίνει διαρκώς. Τα μόνα προϊόντα που ουσιαστικά μπαίνουν στη χώρα είναι εκείνα που φέρνουν οι πολίτες λαθραία από τις γειτονικές χώρες. Ολοι αναρωτιούνται πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

Νέες συλλήψεις κρατικών στελεχών από τον Μαδούρο

Σε σειρά συλλήψεων κρατικών στελεχών με στόχο την ενίσχυση της εξουσίας του προχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Μαδούρο. Χθες συνελήφθησαν δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πετρελαίου και της κρατικής εταιρείας ενέργειας PDVSA. Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει νέα εξαετή θητεία στις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο του 2018 και όλες οι κινήσεις του πλέον αποσκοπούν, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, στο να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Ετσι τώρα διακηρύσσει ότι θα ξεριζώσει τη διαφθορά.

Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου Εουλόχιο Ντελ Πίνο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε σχέδιο που περιελάμβανε μίζες ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ο επικεφαλής της PDVSA Ρέι Μαρτίνεζ ότι επέτρεψε το κλείσιμο μη συμφέρουσας συμφωνίας με αμερικανικό διυλιστήριο στο οποίο ήταν επικεφαλής παλιότερα. Η σύλληψη των δύο ανώτατων αξιωματούχων είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην έρευνα που διεξάγεται εδώ και μήνες και έχει οδηγήσει στις φυλακές 65 στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας και έχει παγώσει τη λήψη αποφάσεων. Η PDVSA έχει την ευθύνη για τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο.

Οι χθεσινές συλλήψεις στρέφουν την προσοχή στον Ραφαέλ Ραμίρεζ, που ήταν ο «τσάρος του πετρελαίου» της Βενεζουέλας επί μια δεκαετία και είχε προωθήσει τους δύο συλληφθέντες. Ο Μαδούρο έπαυσε τον Ραμίρεζ που πιστεύεται ότι είχε προεδρικές φιλοδοξίες από αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ και τον έφερε άρον άρον πίσω στο Καράκας. Ο Ραμίρεζ είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα βαθύνει το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών εσωκομματικών τάσεων.

Οι αναλυτές θεωρούν πως ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την έρευνα για τη διαφθορά προκειμένου να θέσει στο περιθώριο πολιτικούς του αντιπάλους και να εδραιώσει τον έλεγχό του στον πετρελαϊκό τομέα που αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών της χώρας.