Η πίεση ήταν μεγάλη και για τους τρεις που ανέβηκαν χθες το βράδυ τα σκαλιά στο ανάκτορο Μπελβί: την Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλά και για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ που είχε καλέσει τους τρεις στην προεδρική κατοικία για τη σημαντικότερη συνάντηση στην προσπάθεια που ανέλαβε να βρει διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Γερμανίας μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της κυβερνητικής κρίσης, αλλά κανείς δεν περίμενε χθες ότι η προσπάθειά του αυτή θα φέρει γρήγορα καρπούς. Πριν από τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα διαρρεύσει τίποτα, για το περιεχόμενο της συζήτησης οι τρεις ηγέτες θα ενημερώσουν πρώτα τα όργανα των κομμάτων τους στις συνεδριάσεις που θα έχουν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Ούτως ή άλλως, η προοπτική να αρχίσουν πριν από τα Χριστούγεννα διερευνητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την επανάληψη ενός «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται στο Βερολίνο από υπεραισιόδοξη έως ανεδαφική.

Ο Σταϊνμάγερ δεν θέλει νέες εκλογές. Αλλά με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα θα ήταν μεγάλη επιτυχία εάν κατορθώσει να πείσει τη Χριστιανική Ενωση και τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι τα Χριστούγεννα να συμφωνήσουν ότι θα αρχίσουν τη διερευνητική διαδικασία.

Οι θέσεις των πρωταγωνιστών

Η μάχη των πρωταγωνιστών για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μάχη για το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον.

Χριστιανοδηµοκράτες (CDU)

H Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρος του CDU, θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια κυβέρνηση μειοψηφίας και νέες εκλογές. Θέλει μια σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ως καγκελάριος της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή ηγέτες όπως ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν. Επιδίωξή της είναι ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες. Απορρίπτει μια κυβέρνηση μειοψηφίας επειδή θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα καταλήξει η χώρα σε νέες εκλογές. Εκτιμά ότι η αναζήτηση εναλλασσόμενων πλειοψηφιών στην Μπούντεσταγκ θα ενισχύσει τη θέση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που θα καρπώνεται την αδυναμία των «παραδοσιακών» κομμάτων να διασφαλίσουν συνθήκες σταθερής διακυβέρνησης της χώρας.

Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)

O Χορστ Ζεεχόφερ, βαυαρός πρωθυπουργός, πρόεδρος του «αδελφού» κόμματος CSU, ήταν συχνά στο παρελθόν σκληρότερος αντίπαλος της καγκελαρίου απ’ ό,τι άλλα κόμματα. Αυτή τη φορά όμως στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ανγκελα Μέρκελ γιατί και αυτός θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο τις νέες εκλογές. Στο κόμμα του βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανοιχτή μάχη για τη διαδοχή του, η οποία θα επιταχυνθεί σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες. Αντίθετα, σε μια νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» πιθανολογείται βάσιμα ότι ο Ζεεχόφερ θα αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στο Βερολίνο.

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

O Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έκανε ήδη τη στροφή και από το κατηγορηματικό «όχι» σε συμμετοχή του SPD σε νέα κυβέρνηση, δηλώνει τώρα ότι συζητάει για τα πάντα, αλλά θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο τη νέα συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ. Στους Σοσιαλδημοκράτες, όλων των κομματικών αποχρώσεων, υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για τον «μεγάλο συνασπισμό». Αρκετοί, κυρίως από την αριστερή πτέρυγα, υποστηρίζουν τη λύση της στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της κυβερνητικής συμμετοχής θέλουν να αποσπάσουν από τη Μέρκελ όσο περισσότερα μπορούν. Οποιαδήποτε επιλογή κάνει ο Σουλτς, πρέπει να τη θέσει προς έγκριση στη βάση του κόμματος, στο συνέδριο του SPD στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Σουλτς θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος του SPD και θα εκλεγεί. Αλλά είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν θα αναλάβει υπουργείο σε νέο «μεγάλο συνασπισμό».