Ο Ντόναλτ Τραμπ «δεν θέλει μόνο πίστη από εκείνους που δουλεύουν για αυτόν. Θέλει υποταγή. Θυμηθείτε ότι θεωρεί τον εαυτό του ως το μοναδικό απαραίτητο κομμάτι της κυβέρνησης και θεωρεί τους πάντες στο γραφείο και στην κυβέρνηση ως άτομα που εργάζονται για λογαριασμό του και των οποίων δουλειά είναι να προωθούν το brand Τραμπ».
Με αυτά τα λόγια ο αναλυτής του κορυφαίου αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού CNN Κρις Κιλίτζα, συνοψίζει τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου.
Όσοι διαφωνούν με τον αμερικανό πρόεδρο, όσοι δεν αντέχουν να συμφωνούν μαζί του, είναι θέμα χρόνου να λάβουν το χαρτί της απόλυσης ή ευσχήμως να «παραιτηθούν» από τα καθήκοντά τους. Η περίπτωση του Ρεξ Τίλερσον είναι μια από αυτές.
Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει τις φήμερς περί της απομάκρυσής του, λίγη ώρα αργότερα επανερχόταν τονίζοντας ότι «Όταν ο πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη σε κάποιον, δεν υπηρετεί πλέον εδώ».
Προς το παρόν η είδηση ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Exxon Mobil από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχος ωστόσο δήλωσε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι να προχωρήσει στο σχέδιο αντικατάστασής του Τίλερσον από τον σκληροπυρηνικό διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.
Η είδηση δεν προκάλεσε καμία αίσθηση, καθώς οι φήμες πως οι δυο άνδρες δεν έχουν καλές σχέσεις εντείνονταν τον τελευταίο καιρό.
Οι διαφωνίες τους εξάλλου σε σειρά ζητημάτων ήταν έντονες με αποκορύφωμα την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση τους αναφορικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.
Εάν όντως επιβεβαιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είναι η πολλοστή απομάκρυνση στενού συνεργάτη του Ντόναλτ Τραμπ (οι δημοσιγράφοι έχουν χάσει τον αριθμό) μόλις ένα χρόνου αφότου εξελέγη πρόεδρος της χώρας.
Μεταξύ των πιο τρανταχτών περιπτώσεων είναι:
-Η απομάκρυνση της Υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς καθώς αμφισβήτησε το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα.
-Η παραίτηση από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν.
-Η «εύσχημη» απόλυση του στενού του φίλου Στιβ Μπάνον ως επικεφαλής στρατηγικής στον Λευκό Οίκο.
-Η αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ μετά τις αποκαλύψεις για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον.
-Η αποχώρηση από τη θέση του γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε το πόστο.
-Η απομάκρυνση του Άντονι Σκαραμούτσι από διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου…
…και η λίστα δεν έχει τελειωμό.