Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, μετά την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν για ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.

Τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, αναφέρουν τα έγγραφα του δικαστηρίου, ο Φλιν προέβη σε «ψευδείς, φανταστικές και δόλιες δηλώσεις» προς τους άνδρες του FBI για μια συνάντησή του με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κισλιάκ.

Ο Φλιν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ για τις σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους. Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι η ομάδα του Μίλερ επεδίωκε να κάνει μια συμφωνία με τον Φλιν ώστε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας να συνεργαστεί μαζί τους.

Στις 29 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της ρωσικής παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία, ο Φλιν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρεσβευτή, στη διάρκεια της οποίας του υποσχέθηκε ότι αν η Μόσχα κρατήσει χαμηλούς τόνους, θα είναι πιο εύκολη η αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ. Πράγματι, μετά τη συνομιλία εκείνη, το Κρεμλίνο αποφάσισε να μη λάβει αντίποινα για την απέλαση των διπλωματών του.

Στις δηλώσεις του προς το FBI ο Φλιν αρνήθηκε ότι συζήτησε με τον ρώσο διπλωμάτη τις κυρώσεις του Κρεμλίνου. Οι ισχυρισμοί του αυτοί, τους οποίους επανέλαβε στη συνέχεια τόσο προς τον αντιπρόεδρο Πενς όσο και προς τους αμερικανούς πολίτες, καταρρίφθηκαν όταν ήρθαν στα χέρια των πρακτόρων του FBI οι ηχογραφημένες συνομιλίες του Φλιν με τον Κισλιάκ.

Η κρίση που προκλήθηκε ήταν τεράστια. Η τότε υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς ζήτησε την άμεση αποπομπή του Φλιν. Ο Τραμπ δεν απάντησε, άφησε να περάσει λίγος καιρός και απέλυσε τη… Γέιτς, επειδή αρνιόταν να υπερασπιστεί το μέτρο απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο όταν η «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσε το περιεχόμενο των συνομιλιών του Φλιν με τον Κισλιάκ ο Τραμπ αναγκάστηκε να αποπέμψει τον σύμβουλό του. Η θητεία του διήρκεσε μόλις 24 ημέρες.

Το επιτελείο του Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται ότι είχε επαφές με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές, παρ’ όλο που έχουν προκύψει στοιχεία για τουλάχιστον 19 συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο Ρόμπερτ Μίλερ έχει αποκαλύψει υψηλού επιπέδου συζητήσεις ανάμεσα σε αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Εκτός από τον Φλιν, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί επίσης εναντίον του Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και του πρώην συμβούλου του Ρίτσαρντ Γκέιτς. Επίσης, ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος έχει παραδεχθεί ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν όμως πάντα περισσότερο για τον Φλιν, καθώς ανήκε στον στενό του κύκλο και συχνά τον παρουσίαζε στις προεκλογικές εκδηλώσεις.

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο ο Τραμπ απέλυσε τον Μάιο, έχει δηλώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε τον Φεβρουάριο να σταματήσει κάθε έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες του Φλιν.