Φήμες κυκλοφορούν εδώ και μήνες, αλλά αυτή τη φορά συμπληρώθηκαν από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: ο Λευκός Οίκος, ανέφεραν χθες πρώτοι χθες οι «New York Times» επικαλούμενοι «ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης», έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εκδίωξης του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο, και αντικατάστασής του από τον Μάικ Πομπέο, τον αφοσιωμένο στον Τραμπ διευθυντή της CIA, πιθανώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει το τελικό ΟΚ, παραμένει ασαφές: λέγεται πάντως πως ήταν ο ίδιος που ζήτησε από τον προσωπάρχη του, Τζον Κέλι, να επεξεργαστεί το σχέδιο. «Είναι εδώ. Ο Ρεξ είναι εδώ» περιορίστηκε να δηλώσει χθες ο αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς αν θέλει να παραμείνει ο Τίλερσον στο πόστο του. Οπως επισημαίνουν οι «New York Times», «παρ’ όλη τη δημόσια μαχητικότητά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ως γνωστόν απρόθυμος να απολύει ανθρώπους, και δεν είναι γνωστό αν ο Ρεξ Τίλερσον έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει. Η δημοσιοποίηση του σχεδίου μετάβασης του Τζον Κέλι ίσως έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών πως είναι καιρός να φύγει».

Ο 65χρονος Τίλερσον εργάσθηκε για 41 χρόνια στην Exxon Mobil, τα δέκα τελευταία από αυτά ως εκτελεστικός διευθυντής της. Λέγεται πως ο ίδιος ήθελε να παραμείνει στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών έως τον Φεβρουάριο, ώστε να συμπληρώσει εκεί έναν χρόνο και «να διατηρήσει όση αξιοπρέπεια μπορεί». Αν τελικά αποχωρήσει μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει ο πλέον βραχύβιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τα τελευταία 120 χρόνια – χωρίς να συνυπολογίζονται, βέβαια, εκείνοι που έχασαν το πόστο αυτό λόγω αλλαγής προέδρου.

Πολλοί περίμεναν, όταν διορίστηκε από τον Τραμπ, ότι θα ήταν πειθήνιο όργανό του. Αλλά ο Τίλερσον αντιτάχθηκε στην καταγγελία της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υιοθέτησε μια πολύ πιο σκληρή στάση από τον Τραμπ έναντι της Ρωσίας και προσπάθησε να διαμεσολαβήσει στην κρίση που ξέσπασε όταν η Σαουδική Αραβία και τρία ακόμη αραβικά έθνη έβαλαν σε «καραντίνα» το Κατάρ. Τον περασμένο Οκτώβριο, φέρεται να αποκάλεσε κατ’ ιδίαν τον Τραμπ «ηλίθιο». Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τραμπ του διαμήνυσε μέσω twitter να μη «χάνει τον καιρό του» επιδιώκοντας διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο φερόμενος ως μελλοντικός αντικαταστάτης του Μάικ Πομπέο είναι γεράκι στην εξωτερική πολιτική, και πλέκει συχνά – πυκνά το εγκώμιο του Τραμπ δημοσίως, παρά τα απαξιωτικά σχόλια που έχει κάνει επανειλημμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Τη θέση του Πομπέο στην κεφαλή της CIA πιθανώς να αναλάβει ο Τζον Κότον, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αρκανσο, «ο πιο σημαντικός υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και τη μετανάστευση».