Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την ανάδειξη του νέου προέδρου – και μάλιστα με ορίζοντα τετραετίας – στο τιμόνι του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας , οι δύο μονομάχοι ανοίγουν τα χαρτιά τους μιλώντας στα «Νea.gr» για τις προτεραιότητες που έχουν στην ατζέντα τους .

Την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διεκδικεί ο Δημήτρης Βερβεσός , ο οποίος προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και διεκδίκησε την ψήφο των συναδέλφων του ως μεμονωμένος υποψήφιος κόβοντας πρώτος σε ψήφους το νήμα του πρώτου γύρου . Αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ και για πρώτη φορά διεκδικεί την προεδρία του Δ.Σ.Α χωρίς να έχει επίσημο κομματικό χρίσμα. Η αναμέτρηση των δύο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι, όπως λέγεται, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την προσέλευση των δικηγόρων – ψηφοφόρων και από τις συσπειρώσεις των άλλων συνδυασμών.

«Το δικό μου μήνυμα , είναι μήνυμα ενότητας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων », λέει ο Δημ. Βερβεσός . «Την επόμενη των εκλογών μία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μας : η μεγάλη αλλαγή», αναφέρει ο έτερος μονομάχος Δημ. Αναστασόπουλος.

Κοινός παρονομαστής όμως, στις προτεραιότητες και των δύο είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό , που αποτελούν «θηλιά» για την συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.

Δημήτρης Βερβεσός, Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Οι δικηγόροι της Αθήνας, δίνοντας μας την πρώτη θέση ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες, αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά με ασφάλεια και σιγουριά, μακριά από κομματικές επιλογές και διαχωριστικές γραμμές.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και τα προβλήματα μας είναι συγκεκριμένα και καθημερινά. Η λύση τους απαιτεί αποφασιστική δράση, ώστε να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων. Μαγικές λύσεις και σωτήρες δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, εμπειρία, μαχητικότητα και ενότητα. Περιθώρια για πειράματα δεν υπάρχουν.

Οι πολιτικές παρωπίδες, οι κομματικές ταμπέλες και οι κάθε είδους εξαρτήσεις ανήκουν στο παρελθόν, καθώς αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και υπονομεύουν το κύρος του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Το δικό μου μήνυμα, ενόψει της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας είναι μήνυμα ενότητας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων.

Οι άμεσες προτεραιότητές μου είναι να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό (κατάργηση 4% εφάπαξ και 7% επικουρικό και ανώτατο πλαφόν ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων δικηγόρου), να μειωθεί η υπερφορολόγηση, να αυξηθεί η δικηγορική ύλη, να διευκολυνθεί η καθημερινότητά μας να παρέχουμε σύγχρονες υπηρεσίες ΔΣΑ, να αναβαθμιστεί η δουλειά μας. Όμως, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο ΔΣΑ χρειάζεται έναν έμπειρο Πρόεδρο, με γνώσεις, όραμα, αγωνιστικότητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα, που να μπορεί να ενώσει τους δικηγόρους.

Για εμένα το κοινά συνδικαλιστικά δρώμενα είναι έργο και όχι πάρεργο. Και κάτι πολύ σημαντικό: η υποψηφιότητά μου είναι ανεξάρτητη και πέρα από κόμματα, γι’ αυτό και με στηρίζουν πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η δύναμη του ΔΣΑ είναι η ενότητά του και η ιστορία του. Καλώ όλους τους δικηγόρους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές της επόμενης Κυριακής και Δευτέρας 3 και 4 Δεκεμβρίου. Για δυνατό διεκδικητικό ΔΣΑ. Για να εξασφαλίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων»

Δημήτρης Αναστασόπουλος , Υποψήφιος Πρόεδρος Δ.Σ.Α

«Στις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, χιλιάδες δικηγόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Συλλόγου μας έδειξαν ότι επιθυμούν την ανανέωση για τη μεγάλη αλλαγή. Την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καλούμε το σύνολο του δικηγορικού σώματος να ολοκληρώσει αυτό που ξεκινήσαμε. Να βάλουμε, όλοι εμείς, μαζί, μια οριστική τελεία στο παρελθόν, για να ατενίσουμε, επιτέλους, με αισιοδοξία και προοπτική το μέλλον.

Την επομένη των εκλογών μία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μας: η μεγάλη αλλαγή!

Η μεγάλη αλλαγή του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος μας. Ο δικηγόρος δεινοπαθεί από το βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, που κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα. Πάγια θέση μας είναι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου να μην υπερβαίνει το 40%, όταν σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 80%. Μπορούμε να το επιτύχουμε.

Η μεγάλη αλλαγή της καθημερινότητάς μας. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα τόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όσο και στους χώρους των δικαστηρίων γεννούν συχνά αισθήματα ντροπής. Η άμεση αναβάθμιση των χώρων που κινούμαστε καθημερινά είναι εφικτή. Δεν απαιτείται κοσμογονία, για να αποκτήσουμε επιτέλους αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις. Χρειάζεται μόνο θέληση και εργατικότητα. Το ίδιο ισχύει για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η μεγάλη αλλαγή της νοοτροπίας του Συλλόγου μας. Μέχρι σήμερα επικράτησαν είτε η αδιαφορία είτε η ηττοπάθεια. Η διοίκησή μας αρίστευσε σε ένα μόνο αντικείμενο: τις αποχές. Θυμίζουμε ότι κατά τα τελευταία περίπου 3,5 έτη είχαμε ένα σχεδόν ολόκληρο δικαστικό έτος που χάθηκε σε αποχές! Τα σπασμένα αυτών πλήρωσε πρωτίστως ο μαχόμενος δικηγόρος. Αντί της αδράνειας και του αυτομαστιγώματος, επιλέγουμε την εκπόνηση και προβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων, τη συντονισμένη δράση όλων των επιστημονικών συλλόγων, τις διαρκείς πρωτοβουλίες».