Σημαντική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του πετρελαίου θεωρείται αυτή η εβδομάδα μετά την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να διατηρήσουν το καθεστώς μειωμένης παραγωγής με στόχο να στηρίξουν τις τιμές.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού διαμορφώνονται ήδη κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate έφτασαν στην αγορά των ΗΠΑ στα 58,3 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου το πετρέλαιο Brent έχει φτάσει τα 63,7 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές έχουν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2015.

Την Πέμπτη οι χώρες του ΟΠΕΚ σε συνεργασία με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως είναι η Ρωσία, αποφάσισαν να συνεχίσουν να έχουν λίγο κλειστές τις κάνουλες, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν η ζήτηση και η προσφορά.

ΕΥΝΟΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ. Με την κίνηση αυτή όμως και με τις τιμές κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι μπορεί να μπουν ξανά στο παιχνίδι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν συμμετέχουν σε καμία συμφωνία. Οι παραγωγοί αυτοί ευνοούνται όταν οι τιμές φτάσουν στα σημερινά επίπεδα και αρχίζουν να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή. Αυτό σημαίνει επειδή το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτό των παραδοσιακών πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Πολλοί αναλυτές παρουσιάζουν πλέον διαφορετικές απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η μειωμένη παραγωγή θα φέρει ακόμη πιο υψηλές τιμές για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να συντηρεί για πολύ καιρό τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα και ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του Οργανισμού.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ είναι να πείσει όλα τα μέλη του να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις μειώσεις στην παραγωγή. Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα κατά τα οποία μέλη του ΟΠΕΚ αύξαναν τις πωλήσεις τους για να γεμίσουν τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι επίσης η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία.