Τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Ντόναλντ Τράμπ ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία η αμερικανική Γερουσία έπειτα από μεταμεσονύκτια συνεδρίαση – θρίλερ. Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριανταπέντε χρόνων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική νίκη του Τραμπ στην οικονομία από τότε που εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να περάσει κι άλλα εμπόδια για να υλοποιήσει τα σχέδιά του στον τομέα αυτόν, καθώς ξεκινά από σήμερα συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις λεπτομέρειες του σχεδίου φορολογίας. Πρόκειται όμως για τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα γίνουν μετά τη δεκαετία του ’80 στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί πληρώνουν φόρους. Οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις στη φορολογία θα αυξήσουν το χρέος των ΗΠΑ κατά 1,4 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το οποίο ήδη ανέρχεται σε περίπου 20 τρισ. δολάρια.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν όσα εμπόδια έχουν απομείνει, ο Τραμπ έδωσε σήμα ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για πιθανές αλλαγές. Για παράδειγμα, αρχικός στόχος ήταν ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων να μειωθεί σημαντικά από το 35% που βρίσκεται σήμερα. Πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν να υποχωρήσει στο 20% ενώ τώρα ο Τραμπ εξετάζει να πάει το ποσοστό αυτό στο 22%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2019 και μετά. Μειώσεις θα γίνουν ακόμη και στον συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων που θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συνολικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο Τραμπ ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια.
Το νομοσχέδιο πέρασε τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα ΗΠΑ με ψήφους 51 υπέρ και 49 κατά. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υιοθέτηση μαζικών φοροαπαλλαγών για εργαζόμενες οικογένειες σε όλη την Αμερική… Προσδοκούμε να υπογράψουμε το τελικό νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα», έγραψε στο tweet μετά την ψηφοφορία ο Τραμπ. Υπέρ ψήφισαν όλοι πλην ενός οι Ρεπουμπλικανοί και κατά όλοι οι Δημοκρατικοί. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να μείνουν ενωμένοι για να διατηρήσουν την πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους κατηγορούν τον Τραμπ ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή θα επωφεληθούν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι Αμερικανοί. Ανέφεραν επίσης ότι ενώ οι μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις είναι μόνιμες, για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύουν μέχρι το 2026. Επίσης κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικανούς ότι θέλησαν να περάσουν τις αλλαγές όσο πιο γρήγορα μπορούσαν παρουσιάζοντας ακόμη και χειρόγραφες αλλαγές στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν προς ψήφιση. Οπως ήταν αναμενόμενο, τις αλλαγές αυτές χαιρέτισαν οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες αφού θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον λιγότερους φόρους.